"...GUBIMO VRIJEME"

Talibani prekinuli pregovore sa SAD-om

"Amerikanci su u početku pristali da naprave praktične korake naprijed u pogledu razmjene zatvorenika i nisu se protivili osnivanju naše kancelarije. Međutim, kako je vrijeme prolazilo počeli su da se udaljavaju od svojih obećanja..."
0 komentar(a)
Talibani, Avganistan, Foto: Galizacig.com
Talibani, Avganistan, Foto: Galizacig.com
Ažurirano: 15.03.2012. 18:13h

Portparol avganistanskih talibana Zabiulah Mudžahid potvrdio je da talibani prekidaju pregovore s SAD-om zbog "klimavih i nejasnih pozicija" koje prezentuju Amerikanci.

Podsjetimo, talibani i Amerikanci trebali su da održe preliminarne pregovore o osnivanju talibanske diplomatske kancelarije u Kataru, što se smatralo za simboličan korak naprijed prema završetku rata. Spominjala se i mogućnost razmjene petorice tlibanskih zatvorenika iz Guantanama za jednog američkog vojnika.

"Amerikanci su u početku pristali da naprave praktične korake naprijed u pogledu razmjene zatvorenika i nisu se protivili osnivanju naše kancelarije. Međutim, kako je vrijeme prolazilo počeli su da se udaljavaju od svojih obećanja i koriste neutemeljenu propagandu", stoji u izjavi talibana.

Pregovori se neće nastaviti dok "Amerikanci ne razjasne svoj stav o pomenutim pitanjima i dok ne pokažu spremnost da izvrše svoja obećanja umjesto da troše naše vrijeme", dodaje se. Iako se ne pominje u izjavi, cijeloj priči definitivno je pridonio i skorašnji pokolj kada je jedan američki vojnik, ili više njih, ubio 16 civila, uglavnom žene i djecu.

Ranije danas, avganistanski predsjednik Hamid Karzai NATO-u je sugerisao da povuče svoje trupe iz sela i ruralnih područja i stacionira ih u baze. "Avganistanske sigurnosne snage su sposobne da održe red u ruralnim područjima i bez pomoći NATO-a. Karzai je kazao da želi da avganistanske trupe sve zadatke od američkih preuzmu već 2013. godine, godinu dana prije nego što je planirano.