Obama naložio pripremu plana za vojnu intervenciju u Siriji

Američka administracija počinje da razmatra vojnu opciju kao mogućnost za razrješenje krize u Siriji, ali se prednost i dalje daje diplomatskom rješenju problema
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2012. 19:06h

Američka administracija počinje da razmatra vojnu opciju kao mogućnost za razrješenje krize u Siriji, ali se prednost i dalje daje diplomatskom i miroljubivom rješenju tog problema, pokazuju posljednje aktivnosti Bijele kuće i Pentagona, prenosi Tanjug.

Američki načelnik generalštaba, general Martin Dempsi, i sekretar za odbranu Leon Paneta saopštili su u obraćanju pred Senatom da je predsjednik SAD Barak Obama zatražio da pripreme prijedloge vojnog rješenja sirijske krize.

Oni su, međutim, rekli da je to samo početna faza i da se ni o kakvim planovima još nije odlučivalo.

Najviši vojni zvaničnici su veliki dio vremena u obraćanju senatorima proveli objašnjavajući zašto bi intervencija u Siriji bila teško sprovodiva, pomenuvši jaku protivvazdušnu odbranu te zemlje i mogućnost da se u sukobe umiješa i Al Kaida.

Vojni zvaničnici SAD smatraju da bi intervencija u Siriji bila teško sprovodiva, uzevši u obzir jaku protivvazdušnu odbranu te zemlje i mogućnost da se u sukobe umiješa Al Kaida

Najveći pritisak da do intervencije dođe vrši republikanski senator Džon Mekejn, bivši vijetnamski ratni zarobljenik, koji je javno rekao da bi Amerika trebalo da bombarduje snage sirijskog diktatora Bašara al Asada i da pomogne pobunjenicima da se stvore bezbjednosne zone u kojima bi se oni obučavali i naoružavali.

Takvom stavu se prije nekoliko dana suprotstavio Obama, rekavši da ne podržava jednostranu akciju SAD u Siriji i upozorio da ne postoji jednostavno rješenje za sukobe u Siriji.

Uporedo sa različitim viđenjima u Americi o sirijskom problemu, razlike postoje i na međunarodnoj sceni, gdje se Kina i Rusija ne slažu sa rezolucijama koje zapadne sile žele da usvoje u Savjetu bezbjednosti UN.

One su do sada uložile veto na dve rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o Siriji, kojima se osuđuje nasilje režimskih snaga nad antirežimskim demonstrantima i Asad poziva da preda vlast.

Članice Savjeta bezbjednosti UN počele su ove nedjelje razgovore o novoj rezoluciji.

Galerija

Bonus video: