Valeri Amos: Homs potpuno uništen

Šefica kancelarije Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Valeri Amos, koja je ušla u centralni sirijski grad Homs, izjavila je da je taj grad "potpuno uništen".
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2012. 18:10h

Amos je u Homs ušla juče zajedno sa timom sirijskog Crvenog polumjeseca, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK), prenose agencije.

Amos je navela da se tokom njene posjete čula paljba i pucnjava, prenijela je njena portparolka Amanda Pit.

Šefici kancelarije UN za humanitarna pitanja nije bilo omogućeno da uđe u područja koja još drže opozicione snage, iako joj je ministar spoljnjih poslova Sirije Valid Mualem rekao da može da obiđe bilo koji dio zemlje, dodala je Pit.

"Djelovi Homsa koje je Amos vidjela potpuno su uništeni. Homs djeluje kao grad koji je potpuno zatvoren i napušten", navela je Pit.

Amos je ušla sa timom volontera sirijskog Crvenog polumjeseca, koji je u ovoj četvrti ostao 45 minuta, prenio je AFP.

Članovi humanitarnog tima su rekli da je većina stanovnika ove četvrti, poprišta žestokih sukoba režimskih snaga i antirežimskih pobunjenika, otišla i uputila se ka oblastima u kojima može da dobije pomoć MKCK, javila je agencija Frans pres.

Amos je doputovala u Homs nakon što je posjetila Damask, gdje je razgovarala sa ministrom spoljnjih poslova Validom Mualemom, koji je obećao da će vlasti sarađivati sa njenom misijom kako bi se obezbijedila pomoć za gradove ugrožene sukobima.

Amos je doputovala u dvodnevnu posjetu nakon oštre međunarodne reakcije zbog toga što je sirijski predsjednik Bašar al-Asad odbacio njen raniji zahtjev za dolazak u Siriju, u koju bi u subotu trebalo da doputuje i izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan.

Prema najnovijim podacima kojima raspolažu aktivisti, u sukobima vladinih snaga i pripadnika opozicije u Siriji, koji su počeli prije godinu dana, poginulo je skoro 8.500 ljudi.

Bonus video: