Obama: Asadovi dani su odbrojani

Situacija u Siriji je teža, prema ocjeni Obame, zato što je ona mnogo veća zemlja, "sofisticiranija i komplikovanija"
0 komentar(a)
Barak Obama UN, Foto: Rojters
Barak Obama UN, Foto: Rojters
Ažurirano: 02.03.2012. 15:32h

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da pitanje nije da li će, već kada će pasti režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada."Smatramo da su (Asadovi) dani odbrojani. Pitanje nije da li, već kada" će režim pasti, rekao je Obama u razgovoru za časopis "Atlantik" i ukazao da je situacija u Siriji drugačija nego što je to bila u Libiji prije pada Moamera Gadafija.Situacija u Siriji je teža, prema ocjeni Obame, zato što je ona mnogo veća zemlja, "sofisticiranija i komplikovanija".Američki predsjednik je takođe ukazao i na podijeljenost sirijske opozicije.Suočene sa protivljenjem Rusije i Kine usvajanju rezolucije UN, Obama je rekao da SAD sa ostatkom međunarodne zajednice nastoje da izdejstvuju humanitarnu intervenciju u Siriji.Ta strategija "može takođe da ubrza tranziciju u pravcu stabilne sirijske države", ocijenio je američki predsjednik.Više od 8.000 ljudi ubijeno je u protestima protiv Asadovog režima, koji traju skoro godinu dana.

Konvoj Crvenog krsta s ljekovima i hranom ušao u Homs

Konvoj kamiona Crvenog krsta stigao je u sirijski grad Homs i dopremio humanitarnu pomoći koju treba dostaviti i u okrug Baba Amr koji se nalazi pod opsadom već mjesec dana.

Crveni krst i sirijski Crveni polumjesec organizovali su konvoj od sedam kamiona koji prevoze hranu i ljekove i koji će evakuisati ranjene u povratku.

UN-ova visoka povjerenica za ljudska prava Navi Pilaj rekla je da je primila izvještaje o "veoma jezivim masovnim pogubljenjima" u Homsu.

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi rekao je da je Francuska zatvorila svoju ambasadu u Damasku.

Ranjena novinarka evakuisana iz Sirije na putu za Pariz

Francuska novinarka Edit Bovie i fotoreporter Vilijam Denijels evakuisani su juče iz sirijskog grada Homsa. Ranjeni, ali živi danas će biti prebačeni u Francusku.

Smrskane bedrene kosti, potpuno iznemogla iz skloništa se 23. februara putem video poruke javila francuska slobodna novinarka Edit Bovie. Zajedno s fotoreporterom, Vilijamom Denijelsom uz pomoć sirijskih pobunjenika iz Sirije su prešli u Liban.

Bovie i Denijels danas će avionom biti prebačeni u Francusku.

Bonus video: