Salehi: Proizvodnja nuklearnog oružja je veliki grijeh

"Želim da naglasim da mi ne vidimo nikakvu slavu, ponos, niti snagu u nuklearnom oružju", kazao je Salehi na konferenciji u Ženevi
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.02.2012. 08:57h

Iranski ministar vanjskih poslova, Ali Akbar Salehi, koji u Ženevi učestvuje na konferenciji o razoružanju pod pokroviteljstvom UN, izjavio je da je proizvodnja nuklearnog oružja "veliki grijeh".

"Želim da naglasim da mi ne vidimo nikakvu slavu, ponos, niti snagu u nuklearnom oružju.

Upravo suprotno - u skladu s religijskim uputima koje je objavio naš vrhovni vođa, proizvodnja, posjedovanje i prijetnja nuklearnim oružjem su nezakoniti, isprazni, opasni i zabranjeni kao veliki grijeh", rekao je on obraćajući se učesnicima konferencije.

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo istraživanju i proizvodnji energije u civilne svrhe, te negira tvrdnje zapadnih zemalja da se radi o programu za proizvodnju nuklearnog oružja.

"Proizvodnja, posjedovanje i prijetnja nuklearnim oružjem su nezakoniti, isprazni, opasni i zabranjeni kao veliki grijeh", rekao je Salehi

U izvještaju Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) stoji da je Iran znatno ubrzao obogaćivanje uranijuma, što je odmah rezultiralo porastom cijene nafte zbog bojazni od vojne konfrontacije zapada i iranskih vlasti.

Teheran je pozvao na nastavak pregovora o njegovom nuklearnom programu, ali iz dosadašnjih kontakata IAEA i Irana nije se dalo naslutiti da bi ti pregovori mogli da donesu dogovor koji bi ublažio strahovanja zapadnih zemalja i Izraela.

Galerija

Bonus video: