Abuharaz: Sudanci, ne budimo kao Srbi!

Sudanski novinar poručuje svojim sunarodnicima da treba da se okrenu dijalogu kako bi se "odmakli od sentimentalnih idealističkih načela vječnog prijateljstva ili mržnje"
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2012. 13:22h

Kolumnista jednog lista iz Sudana pozvao je svoje sunarodnike da "ne slijede srpski mentalitet", navodeći u svojoj kolumni da su "Srbi narod koji je poznat po ksenofobiji i mržnji prema strancima".

Na početku svoje kolumne u listu "Sudan Vision Daily" novinar Omar Bakrija Abuharaz poziva Sudance da "ne slijede srpski mentalitet" i da se okrenu dijalogu sa Južnim Sudanom, koji se prošle godine otcijepio od Sudana, prenose srpski mediji.

Između Sudana i Južnog Sudana mjesecima bjesni naftni rat jer je vlada u Kartumu zatvorila naftovode za transport crnog zlata iz Južnog Sudana, kome je poslije otcjepljenja pripalo više od polovine nalazišta.

Ovaj kolumnista je u svom tekstu ispričao vic o Srbinu, koji je poželio da njegovom siromašnom komšiji druge nacije crkne krava.

"Srbin živi u malom gradu sa porodicom u lijepoj kući i vodi lagodan život, dok njegov komšija druge nacionalnosti sa svojom porodicom živi u trošnoj kući.

I jedni i drugi preživljavaju zahvaljujući po jednoj kravi koju posjeduju.

"'Želim da komšiji crkne krava'. Zaprepašćeni anđeo ga upita - 'Da li te to čini srećnim?!', dok mu Srbin na to odgovara - 'Ne, ali mog komšiju će učiniti očajnim.'”

Jednog dana Srbina posjeti anđeo koji mu saopšti da će mu ispuniti bilo koju želju. Anđeo ga pita: 'Što želiš', a Srbin mu odgovara: 'Želim da komšiji crkne krava'.

Zaprepašćeni anđeo ga upita: 'Da li te to čini srećnim?!', dok mu Srbin na to odgovara: 'Ne, ali mog komšiju će učiniti očajnim.'”

Abuharaz poručuje Sudancima da je takvo razmišljanje pogrešno i da treba da se okrenu dijalogu kako bi se "što dalje odmakli od sentimentalnih idealističkih načela vječnog prijateljstva ili mržnje".

Sudanski kolumnista u izjavi za beogradski "Blic" kaže da nikad nije bio u Srbiji i da je ovu šalu davno pročitao u nekim novinama dok je studirao u SAD.

On je uputio izvijenje svim Srbima i rekao da vjeruje kako su oni dobar narod, prema kom gaji simpatije, te dodao da se njegova kolumna odnosila na ulogu Srba u događajima u bivšoj Jugoslaviji, a ne na sadašnju situaciju.

"U Titovoj Jugoslaviji situacija je bila drugačija, Srbi su bili većinski narod i htjeli su da dominiraju. Sada kad imaju svoju zemlju sve je drugačije", rekao je ovaj novinar za "Blic".

Galerija

Bonus video: