Eurozona mora da ojača fond za spasavanje

Brazil je kazao da će zemlje u usponu sa zadovoljstvom dati još novca kako bi se ublažila dužnička kriza eurozone, ako bi za uzvrat imali više uticaja u MMF-u
0 komentar(a)
Samit G20, Foto: Reuters
Samit G20, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2012. 20:31h

Njemačka se manje protivi jačanju evropskog fonda za spasavanje, kazali su zvaničnici, što olakšava put vodećim svjetskim ekonomijama da osiguraju blizu dva biliona dolara za zaštitni mehanizam koji bi spriječio širenje dužničke krize eurozone.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka članica G20 koji su se za vikend sastali u Meksiko Sitiju pokušavaju da izgrade masivni međunarodni resurs do kraja aprila kako bi ubijedili finansijska tržišta da mogu da spriječe da duboki problemi eurozone nanesu još štete krhkom svjetskom oporavku, prenio je Rojters.

To bi predstavljalo njihov najhrabriji napor od 2008, kada je G20 sakupila bilion dolara za spasavanje svjetske ekonomije od kreditne krize, koja je eksplodirala u Sjedinjenim Državama i izazvala najgoru recesiju od 1930-ih.

Zahtijeva se da Evropa prvo oformi svoj fond, pa bi onda druge članice G20 dale dodatna sredstva Međunarodnom monetarnom fondu.

Njemačka je upozoravala da bi veći fond uklonio pritisak na prezadužene zemlje da sprovedu oštre finansijske mjere i ekonomske reforme potrebne da dovedu svoje budžete u red

"Spremni smo da razmotrimo dodatna sredstva za MMF ali tek kad vidimo novac eurozone, a do sada ga nismo vidjeli", kazao je za Skaj TV.

Brazil je kazao da će zemlje u usponu sa zadovoljstvom dati još novca kako bi se ublažila dužnička kriza eurozone, ako bi za uzvrat imali više uticaja u MMF-u.

"Zemlje u usponu će pomoći ukoliko budu ispunjena dva uslova – prvo da ojačaju sopstveni zaštitni zid, a drugo da se sprovede reforma (u vezi sa pravom glasa) u MMF-u", kazao je brazilski ministar filnansija Gvido Mantega.

Od odluke Evrope zavisiće da li će druge zemlje, poput Kine i Japana, dati novac za pojačanje MMF-a. Podrška Njemačke, kao najbogatije evropske ekonomije, za veći evropski fond je od ključnog značaja.

Jedan visoki zvaničnik G20 kazao je da je Berlin spreman da razmotri podršku zaštitnom zidu u martu, ali da ne vidi razlog da se fond za spasavanje sada povećava s obzirom na to da se situacija na finansijskim tržištima popravlja.

Plan je da se spoje evropski privremeni i stalni fond za spasavanje - Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) i Evropski mehanizam za stabilnost (ESM) - kako bi stvorili jedinstveni fond vrijedan 750 milijardi eura (bilion dolara). Tada bi i druge zemlje dale približno isti iznos MMF-u.

"Svako u eurozoni, pa čak i u EU je prilično srećan zbog spajanja EFSF i ESM, čak i Njemačka, ali prerano je da se kaže da li će se to odlučiti na samitu EU početkom marta", kazala je Margreta Vestager, ministarka ekonomije Danske, koja trenutno predsjedava EU.

Spajanje fondova bi značilo da je stav Berlina postao mekši. Njemačka je upozoravala da bi veći fond uklonio pritisak na prezadužene zemlje da sprovedu oštre finansijske mjere i ekonomske reforme potrebne da dovedu svoje budžete u red.

Bonus video: