Čovjek koji je "oživio" fliper umro u 100. godini

Do 30-ih godina fliper se sastojao od poluge kojom je loptica izbacivana, nakon čega bi igrač potom morao da trese uređaj da bi lopticu usmjerio prema rupi
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2012. 14:13h

Stiv Kordek, čovjek koji je fliper učinio onakvim kakvog ga poznajemo danas, umro je u 100. godini, u državni Ilinois.

Kordekov izum se smatra zaslužnim za revoluciju flipera ("pinball") tokom 40-ih godina prošlog vijeka.

Do 30-ih godina fliper se sastojao od poluge kojom je loptica izbacivana, nakon čega bi igrač potom morao da trese uređaj da bi lopticu usmjerio prema rupi.

Kompanija D. Gottlieb & Co. iz Chicaga je 1947. predstavila elektromagnetnke polugice ("flipper"), po tri na svakoj strani uređaja. Kordek je svoj izum - samo jedan par snažnijih polugica pokretanih dugmićima - predstavio godinu kasnije na sajmu u Čikagu. Kako je njegov uređaj bio jeftiniji i igračima davao veću mogućnost kontrole loptice, postao je hit. Takav je fliper postao standard, a to je ostao i tokom sljedećih 60-ak godina.

Kordekova kuća je, naravno, bila prepuna flipera, koje je obožavao, i nikako nije mogao da se zasiti zvukova koje je taj uređaj proizvodio.

Tokom bogate karijere Kordek je konstruisao niz drugih arkadnih igara, ali nijedna nije dostigla popularnost njegovog izuma iz 1948. godine.

Bonus video: