Indija: Zabranjen rad organizacija koje su protiv nove nuklearke

Premijer: Grupe iz inostranstva, većinom iz SAD i Skandinavije, radi sopstvenih interesa podstiču anti-nuklearna osjećanja, ne uzimajući u obzir potrebe Indije u oblasti nuklearne energije
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2012. 12:21h

Indijske vlasti zabranile su rad tri humanitarne organizacije koje, kako tvrdi Nju Delhi, stranim novcem organizuju proteste zbog nove nuklearne centrale koju na jugu zemlje grade ruske kompanije.

Protivnici širenja indijskog nuklearnog programa upozoravaju da je katastrofa u japanskoj centrali Fukušima poslije zemljotresa i cunamija u martu 2011. dokaz da takve centrale predstavljaju veliki rizik u slučaju prirodnih katastrofa.

Indijski premijer Manmohan Sing tvrdi da je Indiji neophodna nuklearna energija, kako bi doprinijela rastućoj ekonomiji zemlje, kao i da su indijske instalacije bezbijedne.

Poslije višemjesečnih protesta zbog nove centrale u mjestu Tamil Nadu, Sing je prošle nedjelje rekao da neke grupe iz inostranstva, većinom iz SAD i Skandinavije, radi sopstvenih interesa podstiču anti-nuklearna osjećanja, ne uzimajući u obzir potrebe Indije u oblasti nuklearne energije.

U petak, dan pošto su se šefovi diplomatija Rusije i Indije sastali u Nju Delhiju, indijska vlada saopštila je da oduzima dozvole za rad trima humanitarnim organizacijama.

Vlada je te organizacije optužila za nezakonito finansiranje protesta zbog kojih je u decembru odloženo stavljanje u pogon prvog od dva reaktora snage 1.000 megavati. Novu nuklearnu centralu izgradili su Rusi.

Vlada nije navela o kojim je organizacijama riječ, ni iznijela detalje o tome odakle novac navodno dolazi. Saopšteno je samo da je istragom utvrđeno da su sredstva iz inostranstva namijenjena hedikepiranima i iskorjenjivanju lepre korišćena za organizaciju anti-nuklearnih protesta u oblasti Kudankulam.

Jedna od organizacija, Tutikorin, saopštila je da je nepravedno optužena i da nema nikakve veze sa protestima koji su blokirali autoputeve i čiji su učesnici štrajkovali glađu tražeći zatvaranje nuklearne centrale.

Indijske vlasti nadaju se da će do 2020. u svojih 20 nuklearnih centrala učetvorostručiti proizvodnju nuklearne energije.

Bonus video: