Mendela nije u opasnosti

Mandela se posljednji put pojavio u javnosti na finalu Svjetskog fudbalskog prvenstva čiji je domaćin bila Južna Afrika u julu 2010. godine
0 komentar(a)
Nelson Mendela, Foto: Reuters
Nelson Mendela, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2012. 20:52h

Bivši predsjednik Južne Afrike Nelson Mendela oporavlja se u bolnici nakon što je podvrgnut „dijagnostičkoj proceduri“ zbog bolova u stomaku, objavila je vlada, i poručila građanima da ne stvaraju paniku o zdravstvenom stanju 93-godišnjeg borca protiv aperthejda.

U saopštenju predsjednika Džejkoba Zume je navedeno da bi Mendela, koji je u svojoj zemlji poznatiji pod plemenskim imenom Madiba, trebalo da bude najkasnije sjutra pušten nakon što je primljen zbog „hroničnih stomačnih bolova“.

„Madiba je dobro i u potpunosti je svjestan, a ljekari su zadovoljni njegovim stanjem, za koje kažu da je u skladu sa njegovim godinama“, piše u saopštenju. „Dobro se osjećao prije nego što je primljen u bolnicu, ali su ljekari smatrali da moraju bolje ispitati njegove tegobe. Srećni smo što se ne nalazi u opasnosti, i zahvaljujemo se ljekarima na teškom radi i profesionalnosti“.

Premda nisu objavili detalje, otvorenost vlade i njena brza reakcija razlikuje se od prologodišnje situacije, kada je Mendela primljen u bolnicu zbog respiratornih problema.

Zuminom kabinetu bili su potrebni sati da potvrdi natpise medija o pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja, što je navelo horde lokalnih i stranih novinara da se sjate ispred bolnice Milpark u Johanesburgu.

Vlada nije objavila gdje je Mendela smješten, premda je bezbjednost pojačana u bolnici „Vojska 1“ u Pretoriji, koja je zvanično odgovorna za zdravstveno stanje aktuelnih i bivših predsjednika.

Zdravstveno stanje Mendele je loše još od prošlogodišnje hospitalizacije, i od tada se nije pojavljivao u javnosti. Vrijeme provodi u njegovom domu u sjevernom predgrađu Johanesburga i njegovom u selu.

Kao prvi crnac na funkciji predsjednika Južnoafričke Republike, Mendela zauzima centralno mjesto u psihi države kojom je vladalo 10 odsto bjelačke manjine do prvih slobodnih izbora 1994.

Ranije ovog mjeseca, Zuma i Centralna banka su izdale nove novčanice sa njegovim likom.

Međutim, on se povukao iz aktivnog bavljenja politikom i javnog života iz najveće afričke ekonomije, i napustio dužnost na kraju prvog mandata 1999.

Njegovo posljednje veliko pojavljivanje u javnost bilo je u julu 2010. na finalu Svjetskog prvenstva u fubalu na stadionu u Johanesburgu.

Bonus video: