Sarkozi: Sad je dosta, Asad mora da ode!

Dvoje inostranih novinara poginulo je nakon što je kuću u kojoj su odsjeli, pošto su tajno ušli u Homs preko libanske granice, pogodila raketa
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2012. 20:50h

Snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada zasule su granatama djelove Homsa koji su pod kontrolom opozicije rušeći zgrade do temelja, pri čemu je stradalo više od 80 ljudi, među kojima i dvoje novinara sa Zapada.

Intenzivno bombardovanje obilježilo je pojačavanje gotovo tronedjeljne ofanzive kako bi se slomio otpor u Homsu, jednom od uporišta pobune protiv Asadove 11-godišnje vladavine i izazvalo dalje međunarodne osude.

Više od 60 tijela, kako pobunjenika, tako i civila, pronađeno je nakon popodnevnog granatiranja u jednom dijelu Homsa gdje je ranije juče stradala 21 osoba.

„Helikopteri su nadlijetali kao izvidnica, a onda je počelo bombardovanje“, kazao je Rojtersu aktivista Abu Abei.

Dvoje inostranih novinara poginulo je nakon što je kuću u kojoj su odsjeli, pošto su tajno ušli u Homs preko libanske granice, pogodila raketa.

Poginuli su francuski fotograf Remi Ošlik i američka novinarka Mari Kolvin iz britanskog „Sandej tajmsa“

Moguće je da je u napadu povrijeđeno još dvoje drugih novinara, navela je sirijska mreža za ljudska prava.

Prema njihovim navodima, ranjeni su britanski fotograf Pol Konroj i Edit Buvije iz francuskog lista „Figaro“.

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi nazvao je smrt dvoje novinara ubistvom i kazao da se Asadova era mora okončati.

„Sad je dosta“, kazao je Sarkozi. „Ovaj režim mora da ode i nema razloga zašto Sirijci ne bi imali pravo da slobodno žive svoj život i biraju svoju sudbinu. Da novinari nisu tamo, masakri bi bili mnogo gori.“

Video snimci koje su na internet postavili opozicioni aktivisti prikazuju srušene zgrade, puste ulice i ljekare koji u primitivnim uslovima pružaju pomoć ranjenim civilima u naselju Baba Amro, glavnoj meti Asadovog gnjeva.

„Predsjednik Asad hoće da okonča situaciju u Homsu do nedjelje kako bi se pripremio za referendum o ustavu. Onda će se okrenuti Idlibu (grad)“, kazao je Rojtersu jedan libanski zvaničnik blizak sirijskoj vladi.

Razaranje je izazvalo burne reakcije, ali je jučerašnji pokolj samo je pokazao koliko su bespomoćne zapadne sile u svojim nastojanjima da zaustave krvoproliće.

Sjedinjene Države koje su do sada bile protiv vojne intervencije u Siriji, nagovijestile su, međutim, da ukoliko bude nemoguće postići političko rješenje krize, možda će morati da razmotre druge opcije.

Pogoršanje humanitarne situacije u Homsu i drugim gradovima biće glavna tema razgovora koje će sjutra u Tunisu voditi „Prijatelji Sirije“, koji uključuju SAD, evropske i arapske zemlje, sirijskog susjeda Tursku i druge nacije koje od Asada traže da prekine krvoproliće i povuče se s vlasti.

Mari Kolvin uvijek gdje je najopasnije

Ugledna američka novinarka Mari Kolvin, koja je juče poginula u artiljerijskom napadu na Homs, poznata je po svom izvještavanju iz kriznih žarišta poput Čečenije, Kosova, Sjera Leonea i Šri Lanke.

Kolvinova je dvadeset godina bila dopisnica britanskog lista „Sandej tajms“, a specijalnost joj je bilo izvještavanje sa najopasnijih mjesta na svetu. Izvještavala je sa Kosova, gdje je bila u patroli sa Oslobodilačkom vojskom Kosova tokom sukoba sa srpskim snagama.

U Čečeniji je u više navrata bila na mjestu koje su bombardovali ruski avioni, izvještavala je o sukobu na Istočnom Timoru, kao i iz arapskih zemalja tokom „arapskog proljeća“. Izgubila je jedno oko u zasjedi u Šri Lanki 2001, ali je tada obećala da neće „objesiti o klin“ svoj pancirni prsluk niti prestati da izvještava iz opasnih područja.

„Pa da li sam bila glupa? Osjećala bih se glupo da pišem članak o večeri na kojoj sam bila prethodne noći. Više volim da budem u tom međuprostoru između posla za stolom u redakciji i mjesta gdje može da me pogodi metak, bez uvrede za one koji rade u redakciji“, pisala je Kolvinova nakon napada u Šri Lanki.

Prepoznatljiva po crnom povezu preko oka, Kolvinova je bila poznata po tome što se koncentrisala na sudbinu žena i djece u ratu.

U intervjuu za BBC prekjuče iz Homsa detaljno je opisala smrt jednog djeteta u tom gradu. „Gledala sam danas jednu bebu kako umire. Apsolutno užasavajuće. To je bilo jedno dvogodišnje dijete. Skinuli su ga i vidjeli da mu je šrapnel ušao u lijevo plućno krilo i doktor je rekao da ne može ništa da uradi.“ Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je njena smrt „jako tužan podsjetnik“ na rizike koje novinari preuzimaju kada izvještavaju iz Sirije.

Bonus video: