Ovakav kapitalizam je neodrživ

Gor i Blad tvrde da je moderni kapitalizam opterećen kratkoročnim razmišljanjem, što direktno uzrokuje previranja na tržištu, produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih itd.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2012. 08:23h

Bivši američki potpredsjednik Al Gor zatražio je da se u funkcionisanju finansijskog i poslovnog sektora uvedu neke nužne promjene, prenosi agencija Fonet.

On navodi da je "nebrušeni" kapitalizam koji je na snazi naprosto neodrživ.

"Bez obzira na to što vjerujem da je kapitalizam fundamentalno superioran svakom drugom sistemu ekonomske aktivnosti, isto tako je jasno da neki principi po kojima se trenutno sprovodi nedovoljno uzimaju u obzir ljude, društvo i planetu", rekao je Gor.

"Neki principi po kojima se kapitalizam trenutno sprovodi nedovoljno uzimaju u obzir ljude, društvo i planetu", rekao je Gor

Njegov partner na projektu modela "održivog kapitalizma", Dejvid Blad, rekao je da je moderni kapitalizam opterećen kratkoročnim razmišljanjem i opsesijom za instant rezultatima prilikom ulaganja, što je direktno uzrokovalo previranja na tržištu, produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih i udaljavanjem od klimatskih problema.

Među svim prijedlozima Gora i Blada za "čišćenje kapitalizma od nekih boljki", ističe se onaj da se ukinu kvartalni izveštaji o poslovanju kompanija, jer oni podstiču investitore i direktore firmi da svoje odluke temelje na kratkoročnim faktorima na štetu dugoročne održivosti cijelog sistema.

Bonus video: