Sirija: U sukobima ubijeno najmanje 400 djece, još toliko ih je u zatvorima

Merkado je kazala da su podaci o djeci u Siriji dobijeni od sirijskih organizacija za ljudska prava, koje UNICEF smatra vjerodostojnim
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2012. 15:25h

Najmanje 400 djece ubijeno je tokom jedanaestomjesečnog nasilja u Siriji i gotovo isti broj nalazi ih se u zatvorima, saopštio je UNICEF.

"Do kraja januara ubijeno je 400 djece, a više od 400 je pritvoreno.

Imamo i izvještaje prema kojima su djeca proizvoljno hapšena, mučena i seksualno zlostavljana dok su se nalazila u zatvoru", rekla je portparol UNICEF-a, Mariksi Merkado, na konferenciji za novinare.

Merkado je takođe kazala da su podaci o djeci u Siriji dobijeni od sirijskih organizacija za ljudska prava, koje UNICEF smatra vjerodostojnim, javio je Frans pres.

"Imamo izvještaje prema kojima su djeca proizvoljno hapšena, mučena i seksualno zlostavljana dok su se nalazila u zatvoru", rekla je Merkado

No, sirijska vlada za utorak je najavila četvrti prodor prema središnjoj sirijskoj pokrajini Homsu, nastojeći da oslobodi regiju od, kako je rečeno, "naoružanih terorističkih bandi".

"Operacije protiv terorističkih grupa nastaviće se dok se sigurnost i red ponovo ne uspostave svim naseljima Homsa i njegovoj okolini, te dok se ne savladaju sve naoružane osobe koje terorišu građane i prijete njihovim životima", objavilo je sirijsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vlada predsjednika Bašara al Asada i ranije je optuživala "terorističke grupe" da su činile zločine u pokrajini i istoimenom gradu Homsu u zadnjih nekoliko nedjelja, tokom kojih je, kako je navedeno, ubijeno više stotina ljudi, prenosi AFP.

Galerija

Bonus video: