NATEGNUTI MIR

Netanjahu: Sila jedina garancija mira za region

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je upotreba sile "jedina garancija mira" i oblik odbrane koji Izrael može da upotrijebi u trenutku kada u regionu ima sve više "krvavih incidenata".
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Beta/AP
Benjamin Netanjahu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.02.2012. 12:29h

"Posljednjih dana smo čuli komentare iranskog lidera o uništenju Izraela, vidjeli smo masakr sirijske vojske nad njihovim narodom , i druge krvave incidente u našem regionu", rekao je Netanjahu prije početka nedjeljnog sastanka njegovog kabineta.

Netanjahu je aludirao na izjave iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hameneija koji je u petak rekao da je Izrael "kancerozni tumor koji treba uništiti", i da će "zahvaljujući bogu" ta država i biti uništena.

Opozicija u Siriji je juče saopštila da je u noši između petka i subote sirijski režim bombardovao uporište pobune, grad Homs, i da je tada ubijeno više od 200 civila.

"U takvom regionu jedino što garantuje preživljavanje, bezbjednost i mir, je sila", rekao je izraelski premijer.

On je dodao da Izrael treba da nastavi da razvija svoje vojne, ekonomske i društvene kapacitete, i da je to takođe garancija mira i jedino što Izreal ima, kako bi se odbranio u slučaju da mir bude narušen.

Netanjahu je to izjavio u trenutku kada izraelske vlasti pominje mogućnost napada na iranska nuklearna postrojenja.

Izraelski ministar za strateške poslove Moše Jalon je prošle nedjelje izjavio da meta napada mogu biti iranska nuklearna postrojenja, uključujući i ona ispod zemlje.

Izrael je u više navrata osudio Iran da je dio njegovog nuklearnog programa proizvodnja nuklearnog oružja, što je Teheran odlučno negirao.

Iran će napasti svakoga iskorištenog za napad na njega

Iran će napasti bilo koju zemlju čiju teritoriju bi "neprijatelj" Islamske države upotrijebio za vojni udar na njegovo tlo, rekao je danas zamjenik čelnika iranske elitne Revolucionarne garde.

"Bilo koja tačka koju bi upotrijebio neprijatelj u operacijama protiv Irana bit će podvrgnuta osvetničkom napadu naših vojnih snaga", rekao je za poluslužbenu novinsku agenciju "Fars Hossein Salami" tokom izvođenja vojnih vježbi u Zalivu.

Revolucionarna garda započela je u subotu dvodnevne kopnene vježbe želeći da pokaže svoju moć dok napetosti rastu između Teherana i Zapada zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

Iranski mediji javljaju da se radi o manjim vježbama u južnom Iranu.

Sjedinjene Države i Izrael ne isključuju vojni udar protiv Irana ukoliko se spor ne riješi diplomatski. Iran tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo miroljubiv i da nije usmjeren na razvoj oružja kako sumnja Zapad.

Iran je upozoravao da će njegov odgovor na bilo kakav udar biti "bolan", prijeteći napadom na Izrael i američke baze u Persijskom zalivu kao i zatvaranjem Hormuškog moreuza ključnog za transport nafte.

Preporučujemo za Vas