Hjuman rajts voč: Sirijska vojska muči djecu

HRV optužuje sirijsku vladu da je "škole pretvorila u mjesto pritvora i vojne baze te da je postavila snajperiste na te zgrade gdje su djeca zatvorena"
0 komentar(a)
Sirija djeca, Foto: Alarabiya.net
Sirija djeca, Foto: Alarabiya.net
Ažurirano: 03.02.2012. 11:43h

Djeca do 13 godina žrtve su mučenja vojske i snaga bezbjednosti u Siriji gdje režim u krvi guši narodni ustanak", objavila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts woč (HRV).

"Vojska i pripadnici snaga bezbjednosti neometano su uhapsili i mučili djecu prošle godine. Zabilježeno je najmanje 12 slučajeva u kojima su djeca držana u nehumanim uslovima, mučena i ubijana u svojim domovima i na ulici", saopštili su iz te nevladine organizacije, a prenijela agencija Rojters.

HRV optužuje sirijsku vladu da je "škole pretvorila u mjesto pritvora i vojne baze te da je postavila snajperiste na te zgrade gdje su djeca zatvorena".

"Represija nije poštedjela djecu", kazao je Luis Vitman, direktor za dječja prava pri HRV-u.

"Bezbjedonosne službe ubile su ili mučile djecu u njihovim kućama".

"Djeca od jedva 13 godina rekla su HRV da su ih zatvarali u samice, tukli i priključivali ih na struju, gasili cigarete na tijelu, vješali ih uz pomoć metalnih lisica, ponekad satima, nekoliko centimetara iznad zemlje", piše u izvještaju.

U saopštenju se poziva "Savjet bezbjednosti UN-a da zatraži hitno od vlade u Damasku da prekine sva ta kršenja i sarađuje sa istražnim organima".

Bonus video: