Korupcija najveća prijetnja kubanskoj revoluciji

Raul Kastro je istakao da se zalaže za ustavne promjene kojima će za više funkcionera u partijskoj hijerarhiji mandat biti ograničen na dva petogodišnja
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 07:48h

Predsjednik Kube Raul Kastro hvalio je jednopartijski sistem zemlje i delegate na Nacionalnoj konferenciji Komunističke partije (KP) upozorio da se bore protiv korupcije za koju je rekao da je najveća prijetnja po revoluciju, javio je AP.

U završnom govoru na dvodnevnoj partijskoj konferenciji Raul Kastro je ponovo istakao da se zalaže za ustavne promjene kojima će za više funkcionera u partijskoj hijerarhiji mandat biti ograničen na dva petogodišnja.

Prvi put, on je o tome govorio u aprilu prošle godine i tada je naveo da se ta ograničenja odnose i na njega.

Rekao je da kubanske vođe treba da sprovode tu praksu čak i prije nego što budu usvojene ustavne promjene.

Raul Kastro je kazao i da oni koji traže uvođenje višepartijskog sistema nisu uzeli u obzir da se Kuba nalazi pod opsadom (što se, kako navodi američka agencija, odnosi na embargo SAD prema Kubi).

"Odustajanje od jednopartijskog sistema bilo bi jednako legalizaciji partije, ili partija, imperijalizma na našem tlu", rekao je on.

Agencija podsjeća da Raul, koji se založio za podmlađivanje kadrova, ima 80 a njegova dva prva zamjenika 81 i 79 godina, kao i da su Fidel i njegov brat upravljali Kubom od revolucije 1959. godine.

Učesnici konferencije založili su se za podršku ženama, Afro-Kubancima i mladima u partiji i vladi i ukazali da u vladi sada učestvuje 37 odsto žena, a 41 odsto u Narodnoj skupštini.

Šesti kongres kubanskih komunista, za koji mnogi analitičari ističu da je bio istorijski, održan je aprila prošle godine i na njemu je Raul Kastro izabran za prvog sekretara.

Tada je najavljeno "političko podmlađivanje" i "otvorena su vrata" za aktivnosti u privatnom preduzetništvu - otvaranje preduzeća u malom biznisu i kupoprodaji nekretnina.

Za prvu u istoriji nacionalnu partijsku konferenciju odabran je 28. januar, u čast 159. godišnjice rođenja nacionalnog kubanskog heroja Hosea Martija.

Galerija

Bonus video: