Čaves: Ako pobijedim možda se i rukujem sa Obamom

Prema mišljenju predsjednika Venecuele, za SAD je od vitalne važnosti da uspostave normalne odnose ne samo s Venecuelom, već i sa drugim zemljama Latinske Amerike.
0 komentar(a)
Ugo Čaves, Foto: En.rian.ru
Ugo Čaves, Foto: En.rian.ru
Ažurirano: 28.01.2012. 16:51h

Venecuelanski predsjednik Ugo Čaves nada se poboljšanju odnosa sa SAD u slučaju svog reizbora na funkciju šefa države i pobjede američkog predsjednika Baraka Obame na predsjedničkim izborima, javila je venecuelanska televizija (Venezolana de Television).

"Ukoliko pobijedim ovdje treći put, možda u vrijeme drugog mandata Baraka Obame (ako osvoji izbore u SAD) možemo ponovo da se rukujemo, vodimo pregovore i, uopšte, izgradimo bolje odnose", rekao je Čaves, prenijele su novinske agencije.

Prema mišljenju predsjednika Venecuele, za SAD je od vitalne važnosti da uspostave normalne odnose ne samo s Venecuelom, već i sa drugim zemljama Latinske Amerike.

"Obama je izjavljivao da će posvećivati veliku pažnju odnosima sa našim kontinentom, ali se to nije desilo i to je jedna od najvećih grešaka njegove vlade", rekao je Čaves, a prenio Frans pres.

RIA Novosti navode riječi venecuelanskog lidera da je pokušao da sa Obaminim prethodnicima uspostavi normalan i konstruktivan dijalog.

"Mislim da smo sa Bilom Klintonom uspeli to da učinimo, susretali smo se i diskutovali", rekao je predsednik Venecuele.

Ruska agencija podsjeća da su predsjednički izbori u Venecueli zakazani za 7. oktobar ove godine, a u SAD za novembar. Odnosi dvije zemlje posljednjih godina ne razvijaju se na najbolji mogući način i od dolaska na vlast 1999. godine Čaves konstantno optužuje SAD za pokušaje miješanja u unutrašnja pitanja njegove zemlje, kao i za podršku aktivnostima opozicije, navodi RIA Novosti.

Agencija podsjeća da Čaves jača veze sa Kubom i predsjednikom Irana Mahmudom Ahmadinežadom i podržava Iran u konfliktu sa Zapadom, koji Teheran optužuje da namjerava da proizvede nuklearno oružje.

Bonus video: