Francuzi se fokusiraju na obuku do povlačenja iz Avganistana

Hiljadu francuskih vojnika bi trebalo da se vrati kući do kraja 2012. a ostatak do 2014
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2012. 23:10h

Francuske trupe će u martu početi da predaju bezbjednosna ovlašćenja avganistanskoj vojsci i usredsrediti se na obuku do potpunog povlačenja iz Avganistana krajem 2013, rekao je francuski predsjednik Nikola Sarkozi.

Sarkozi je suspendovao operacije obuke i podrške na terenu prošle nedjelje i poslao svog ministra odbrane i šefa oružanih snaga u Kabul nakon što je jedan avganistanski vojnik prošle nedjelje ubio četiri francuska.

"Objava francuskog povlačenja bi mogla izazvati paniku među ostalim evropskim državama u Avganistanu"

Pariz trenutno ima oko 3.600 vojnika u Avganistanu, u okviru snaga NATO od 130.000 pripadnika. Francuski kontingent je stacioniran u Kapisi, planinskoj provinciji blizu Kabula.

Sarkozi je nakon sastanka sa predsjednikom Avganistana Hamidom Karzaijem u Parizu rekao da će Francuska imati samo ulogu u obuci i pružanju podrške nakon predaje Kapise, prenio je Rojters.

Hiljadu francuskih vojnika bi trebalo da se vrati kući do kraja 2012. a ostatak do 2014.

Francuska troši oko 500 miliona eura godišnje u Avganistanu

Sarkozijev rival Fransoa Oland obećao je da će vratiti vojnike ove godine ako pobijedi u dva kruga izbora u aprilu i maju

U Vašingtonu, Stejt department je odmjereno reagovao na Sarkozijevu odluku, o kojoj se, kao je saopštio, podrobno raspravljalo i sa NATO i sa avganistanskom vladom.

"Ono zbog čega nam je drago je da nije donesena ishitreno, da je pažljivo razrađena sa NATO, sa Avganistancima i u konsultacijama sa svima nama", rekla je novinarima portparola Viktorija Nuland.

Sarkozi je rekao da će razgovarati sa američkim predsjednikom Barakom Obamom i da Pariz priprema plan da na samitu ministara odbrane 2-3. februara predloži NATO-u da sljedeće godine preda sve borbene operacije stranih trupa u Avganistanu.

"Važno je shvatiti da je ovaj dogovor postignut sa predsjednikom Karzaijem i sa našim saveznicima na organizovan i razuman način", rekao je Sarkozi.

"Naši vojnici su odradili izuzetan posao u Kapisi. Mi nismo okupatorska sila".

Prema ispitivanju koje je objavljeno u četvrtak, 84 odsto Francuza je podržalo potpuno povlačenje do kraja ove godine, objavio je BBC.

Francuska troši oko 500 miliona eura godišnje u Avganistanu, a vladi je sve teže da odbrani angažovanje u toj državi.

Sarkozijev socijalistički rival Fransoa Oland, koji ima prednost u anketama, obećao je da će vratiti vojnike ove godine ako pobijedi u dva kruga izbora u aprilu i maju.

Ministar spoljnih poslova Alen Žipe je isključio povlačenje „na brzinu“ a većina analitičara vjeruje da je tehnički teško da Pariz tako brzo izađe iz koalicije ne čelu sa NATO.

"Objava francuskog povlačenja bi mogla izazvati paniku među ostalim evropskim državama u Avganistanu", izjavio je za Rojters vojni analitičar Žan Dominik Merše.

NATO je brzo širio avganistanske snage bezbjednosti tako da će one moći da preuzmu odgovornost nakon povlačenja zapadnih borbenih snaga 2014.

Galerija

Bonus video: