Lider Hamasa Mašal povlači se poslije 16 godina

Mašal je prošle godine predvodio pregovore o pomirenju sa rivalskim umjerenijim Fatahom palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa
86 pregleda 0 komentar(a)
Kaled Mašal, Foto: Worldnews.about.com
Kaled Mašal, Foto: Worldnews.about.com
Ažurirano: 21.01.2012. 17:11h

Lider Hamasa Kaled Mašal najavio je danas zvanično da se povlači, nakon 16 godina na čelu političkog krila te islamističke organizacije.

Saopštenje je izdato na sastanku u Sudanu, prenijeli su izraelski mediji.

Mašal (56), koji živi u egzilu u Damasku, bio je lider Hamasa od 2004. godine, pošto su u dva odvojena izraelska udara ubijeni osnivač organizacije Ahmed Jasin i njen vođa u pojasu Gaze Abdel Aziz Rantisi.

Mašal je prošle godine predvodio pregovore o pomirenju sa rivalskim umjerenijim Fatahom palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Pregovori su završeni u maju sporazumom čije je cilj da se okonča dubok jaz koji je nastao nakon što su hamasovci pobijedili na palestinskim parlamentarnim izborima 2006. godine.

To rivalstvo kulminiralo je krvavim sukobom sredinom 2007, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze.

Od tada je Fatah dominirao samo jednom palestinskom teritorijom- Zapadnom obalom.

Sporazum dvije palestinske strane, koji još nije primjenjen, poziva na parlamentarne i predsjedničke izbore u maju ove godine.

I u samom Hamasu postoji jaz između lidera u Gazi i onih u izgnanstvu.

Palestinski analitičari su rekli da je Mašal nedavno shvatio da je rukovodstvo u Gazi odlučno da spriječi njegovo ponovno imenovanje za lidera i da je odlučio da ih preduhitri i sam se povuče.

Lider Hamasa u Gazi Ismail Hanije i njegovi ljudi navodno pokušavaju da dokažu da vođe u egzilu ne mogu više da nameću odluke Gazi.

Njihova pozicija je ojačana zbog shvatanja da Mašal pokušava da izmjeni strategiju borbe Hamasa istorijskim pomirenjem sa Fatahom. Hanije se u međuvremenu drži ranijeg stava i blisko sarađuje sa Islamskim džihadom.

SAD, EU i Izrael smatraju Hamas terorističkom organizacijom. Ona odbija da prizna Izrael, ranije sporazume s tom zemljom i odbaci nasilje. U svojoj povelji poziva na uništenje jevrejske države.

Mašal je inače bio meta pokušaja ubistva agenta Mosada u jordanskoj prestonici Amanu 1997, kada mu je u prolazu na ulici injekcijom ubrizgan otrov u glavu.

Napadači su uhvaćeni i sadašnji i tadašnji izraelski premijer Benjamin Netanijahu je morao da pošalje protivotrov da bi bili pušteni.

Bonus video: