"Wikipedia" nakon protesta ponovo dostupna

Po njihovom mišljenju, prijedlozi zakona koji se razmatraju omogućili vladi SAD da "cenzuriše internet služeći se postupcima koji su slični onima u Kini, Maleziji i Iranu"
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2012. 09:04h

Internet enciklopedija "Wikipedia" ponovo je dostupna korisnicima pošto je tokom protekla 24 sata, zajedno sa još oko 7.000 drugih internet stranica, bila zatvorena u znak protesta protiv prijedloga dva nova američka zakona protiv internetske piraterije.

U akciji bez presedana osim "Wikipedije" učestvovali su između ostalih i "Google", "Mozilla", "Reddit", "WordPRess", "TwitPic", "Cheezburger", "BoingBoing" i "Minecraft", protestujući protiv prijedloga zakona "Stop Online Piracy Act" (SOPA), podnesenog američkom Kongresu, te "Protect IP Act" (PIPA) koji se trenutno razmatra u Senatu.

Ti zakoni imaju podršku Holivuda, muzičke industrije i Američke trgovinske komore, a namijenjeni su prije svega spriječavanju piratizacije američkih proizvoda izvan zemlje.

U decembru je nekoliko pionira interneta, poput "eBaya", "Googlea", "Twittera", "Yahooa" i "Wikipedije", objavilo zajedničko otvoreno pismo u kojem protestuju protiv zakona.

Osim "Wikipedije" i "Google", "Mozilla", "Reddit", "WordPRess", "TwitPic", "Cheezburger", "BoingBoing" i "Minecraft" su protestovali protiv "Stop Online Piracy Act" (SOPA) i "Protect IP Act" (PIPA)

Po njihovom mišljenju, prijedlozi koji se razmatraju omogućili bi američkoj vladi da "cenzuriše internet služeći se postupcima koji su slični onima kojima se služe Kina, Malezija i Iran".

Najsporniji dio zakona jeste onaj koji će saveznim vlastima omogućiti da na crnu listu stave stranice koje navodno distribuiraju piratske sadržaje. To bi, zapravo, svim američkim korisnicima onemogućilo pristup dobrom dijelu interneta.

Tokom dvadesetčetvoročasovnog protesta neke web-adrese su posve zacrnile svoje stranice, dok su se druge odlučile da skrenu pažnju na protest na manje dramatične načine.

Stranice "Wikipedije" na engleskom bile su potpuno nedostupne, a na njima se mogla pročitati poruka da bi novi zakoni "mogli fatalno ugroziti slobodu i otvorenost interneta", dok se na početnoj stranici "Googlea" nalazila poruka: "Poručite Kongresu: Molimo Vas, nemojte da cenzurišete internet!".

Galerija

Bonus video: