Zvaničnika UN u Jemenu otela Al Kaida

Norvežanin koji je radio za UN otet je danas u glavnom gradu Jemena Sani. Otmičari traže oslobađanje njihovog saborca, koji je uhapšen poslije napada na naftovod.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2012. 13:44h

Portparol ministarstva inostranih poslova Frode Overland Andersen rekao je da su iz Sane obaviješteni da je 34-godišnji Norvežanin otet rano jutros u jemenskoj prijestonici, bez iznošenja više detalja, prenijela je agencija AP.

Neimenovani jemenski zvaničnik bezbjednosti rekao je da su službenika UN u Sani kidnapovali naoružani otmičari i da su ga prebacili u centralnu jemensku provinciju Marib.

Isti izvor je naveo da otmičari traže oslobađanje njihovog saborca, koji je uhapšen poslije bombaškog napada na naftovod u prijestonici istoimene provincije Marib.

Rojters navodi da jemensko krilo globalne mreže Al Kaide na arapskom poluostrvu ima uporišta u Maribu i Šabvi gdje se nalaze naftna i plinska polja stranih kompanija.

Gerilci Al Kaide vjerovatno su odgovorni za eksploziju malog naftovoda u južnom dijelu Jemena, a dizanje u vazduh naftovoda, koji prenosi sirovu naftu u pomorski izvozni terminal, izazvala je bomba s tajmerom, u novembru prošle godine.

Bonus video: