Nasralah: Vaša briga, generalni sekretaru Mun, nas smiruje i čini zadovoljnim

Mun je u Bejrutu rekao da je "duboko zabrinut zbog vojnih kapaciteta Hezbolaha". "Svo to oružje van legitimnih državnih vlasti nije prihvatljivo", rekao je
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2012. 18:47h

Lider Hezbolaha, Sajed Hasan Nasralah, odbacio je poziv Ujedinjenih nacija (UN) na razoružanje njegovog militantnog antiizraelskog pokreta, rekavši kako je odlučan da zadrži vojne kapacitete za odbranu Libana.

"Danas potvrđujem, čvrsto, odlučno i s najvećim uvjerenjem izbor oružanog otpora", rekao je Nasralah. "Ta oružja, zajedno s libanskim narodom i vojskom, jedini su garant zaštite Libana".

Ismijavajući zahtjev generalnog sekretara UN, Ban Ki Muna, koji se nalazi u posjeti Libanu, da Hezbolah položi oružje, Nasralah je rekao da je srećan što je vojna hrabrost Hezbolaha razlog za zabrinutost.

"Vaša briga, generalni sekretaru, nas smiruje i čini zadovoljnim. Ono što nam je važno jeste da ste vi zabrinuti i da su Amerika i Izrael zabrinuti zajedno sa vama", rekao je u govoru povodom šiitske svetkovine koji je prenosila televizija.

"Ono što nam je važno jeste da ste vi (Mun) zabrinuti i da su Amerika i Izrael zabrinuti zajedno sa vama", rekao je Nasralah

Mun je u petak u Bejrutu rekao da je "duboko zabrinut zbog vojnih kapaciteta Hezbolaha" i izostanka napretka u razoružanju. "Svo to oružje van legitimnih državnih vlasti nije prihvatljivo", rekao je.

Hezbolah je prihvatio širenje snaga UN u Libanu (UNIFIL) na jugu nakon rata s Izraelcima 2006. godine, no odbacuje rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN kojom se od njegovih pripadnika zahtijeva da polože oružje, po uzoru na sve ostale libanske oružane grupe koje su to učinile nakon građanskog rata, koji je okončan 1990. godine.

UNIFIL-ove vojne snage u proteklih godinu dana su tri puta napadnute. U tim napadima ranjeni su italijanski i francuski vojnici.

U novembru je na Izrael ispaljena raketa, a u prošlom mjesecu je pokušano ispaljivanje još jedne rakete. Niko nije preuzeo odgovornost za to.

Mun, koji je u trodnevnoj posjeti Libanu, u nedjelju treba da govori na konferenciji u Bejrutu o "reformama i tranziciji u demokratiju".

Galerija

Bonus video: