Mohamed el Baradej se povukao iz predsjedničke trke

„Savjest mi ne dozvoljava da se kandidujem za predsjednika ili na bilo koju drugu funkciju ako izbori nisu u demokratskim okvirima“, rekao je el Baradej
0 komentar(a)
Mohamed el Baradej, Foto: BBC
Mohamed el Baradej, Foto: BBC
Ažurirano: 14.01.2012. 17:53h

Egipatski reformistički lider Mohamed el Baradej najavio je da se povlači iz trke za predsjednika Egipta u znak protesta zbog nesposobnosti vojnog vrha, koji upravlja zemljom, da pokrene demokratske reforme.

„Savjest mi ne dozvoljava da se kandidujem za predsjednika ili na bilo koju drugu funkciju ako izbori nisu u demokratskim okvirima“, rekao je el Baradej.

El Baradej, bivši šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) i dobitnik Nobeleove nagrade za mir, bio je jedan od autoriteta koji je dao snagu pokretu koji je svrgao predsjednika Hosnija Mubaraka sa vlasti, podsjetio je AP.

„Vojni vrh se ponaša kao da se nije dogodila revolucija i da režim nije promijenjen“, kritikovao je el Baradej vojni Vrhovni savjet, koji ima stvarnu vlast u Egiptu.

U taboru, sada već bivšeg predsjedničkog kandidata, pojavile su se podjele još u novembru prošle godine kada su ga pojedine pristalice iz izbornog štaba napustile zbog „udaljavanja od prosječnog Egipćanina“.

Bonus video: