Natpis na spomeniku Martina Lutera Kinga biće izmijenjen

"Kažite da sam bio glasnik mira. Da sam bio glasnik pravednosti. I sve ostale plitke stvari onda neće imati značaja" , zapravo je rekao King
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2012. 13:19h

Natpis na spomeniku Martina Lutera Kinga u Vašingtonu biće izmijenjen pošto je utvrđeno da sadašnji ne predstavlja na pravi način riječi koje je izrekao najpoznatiji borac za prava crnaca u Americi tokom šestdesetih godina prošlog vijeka.

Na spomeniku koji je u avgustu prošle godine otkriven u američkoj prijestonici stoje uklesane riječi velikog borca za ljudska prava: "Ja sam bio vaš bubnjar pravde, mira i pravednosti".

Natpis je odmah nakon otkrivanja spomenika izazvao kontroverze, pošto je ocijenjeno da riječi doktora Kinga imaju arogantan prizvuk, i da su izvučene iz konteksta.

U Americi se 16. januara obilježava Dan Martina Lutera Kinga, kao podsjećanje na velikog borca za prava crnaca i njihovo uključivanje u društvo u rasno podijeljenim državama američkog juga pedesetih i šestdesetih godina prošlog vijeka.

King je nekoliko mjeseci pred smrt 1968. godine održao govor u Atlanti, gdje je govorio kako bi volio da bude upamćena njegova sahrana i da ako žele da kažu da je bio njihov glasnik, da kažu da je bio "bubnjar pravde".

"Kažite da sam bio glasnik mira. Da sam bio glasnik pravednosti. I sve ostale plitke stvari onda neće imati značaja"

"Kažite da sam bio glasnik mira. Da sam bio glasnik pravednosti. I sve ostale plitke stvari onda neće imati značaja" , rekao je tada King.

Pjesnikinja Maja Engelu smatra da je natpis koji sada stoji na spomeniku arogantan i da je izvučen iz konteksta Kingovih riječi.

Glavni arhitekta spomenika Ed Džekson objasnio je da su Kingove reči skraćene samo zbog prostora na spomeniku i dodao da će biti uklesano još riječi, ali da još nije donijeta odluka kako će tačno izgledati novi natpis.

Bonus video: