Pakistan: Premijer Gilani smijenio ministra obrane

Kabinet premijera saopštio da je Lodi otpušten zbog "teške povrede dužnosti i nezakonitih akcija koje su izazvale nesporazum" među državnim institucijama
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2012. 15:55h

Pakistanski premijer smijenio je ministra obrane, objavio je u srijedu premijerov kabinet, što bi moglo da pojača napetosti u odnosima s moćnom vojskom.

Prvi čovjek vlade donio je odluku usljed opterećenih odnosa između civilne vlade i moćne vojske oko nepotpisanog dokumenta u kojem se traži američka pomoć u obuzdavanju pakistanskih generala.

Kabinet premijera Jusufa Reze Gilanija saopštio je da je penzionisani general-pukovnik Naim Halid Lodi otpušten zbog "teške povrede dužnosti i nezakonitih akcija koje su izazvale nesporazum" među državnim institucijama.

Nepovjerenje između političara i generala postoji u toj azijskoj nuklearnoj sili još od sticanja nezavisnosti, pri čemu je vojska, nakon niza vojnih udara, vladala zemljom u najvećem dijelu njenog 64-godišnjeg postojanja.

Visoki vojni zvaničnik izjavio je da su najnovije napetosti "vrlo ozbiljne".

Predsjednik Asif Ali Zardari u decembru je otišao na liječenje u Dubai, što je podstaklo nagađanja da je napustio Pakistan predviđajući novi vojni udar.

Zapovjednik pakistanske vojske Ašfak Kajani odbacio je prošlog mjeseca te glasine rekavši da vojska podržava demokratski poredak.

Zardarijev odlazak u Dubai je podstakao nagađanja da je napustio Pakistan predviđajući novi vojni udar

Zardari se u domovinu vratio dvije nedjelje nakon njegove izjave.

Nedugo prije objave vijesti o smjeni ministra obrane, vojska je izdala saopštenje u kojem odbacuje optužbe premijera objavljene u kineskom listu da su vojska i obavještajne službe djelovale protivustavno u aferi povezanoj s dokumentom.

Skandal je izbio prije tri mjeseca kada je poslovni čovjek Mansur Iđaz u kolumni u "Financial Timesu" napisao da ga je visoki pakistanski diplomata zamolio da se američkom ministarstvu obrane dostavi dokument u kojem se traži pomoć SAD u obuzdavanju vojske.

Iđaz je kasnije otkrio da se radilo o tadašnjem pakistanskom ambasadoru u SAD Huseinu Hakaniju, Zardarijevom savezniku kog vojska nikad nije simpatisala zbog snažnog zauzimanja za prevlast civilne vlasti nad vojnom.

Hakani je negirao bilo kakvu povezanost s dokumentom, ali je dao ostavku na dužnost ambasadora.

Pakistanski ustavni sud osnovao je komisiju za istragu skandala.

Hakanija vojska nikad nije simpatisala zbog snažnog zauzimanja za prevlast civilne vlasti nad vojnom

Iako su SAD i Pakistan saveznici, njihovi odnosi često su komplikovani, a antiamerički osjećaji u Pakistanu vrlo izraženi. Brojni Pakistanci smatraju da je zahtjev za američkom intervencijom u pakistanske unutrašnje stvari izraz nelojalnosti prema državi.

Galerija

Bonus video: