Gusti smog prizemljio avione u Pekingu

Više od 150 letova je danas otkazano ili odloženo na aerodromu u Pekingu zbog gustog kiselkastog smoga koji je prekrio grad
55 pregleda 0 komentar(a)
Smog u Pekingu, Foto: Rojters
Smog u Pekingu, Foto: Rojters
Ažurirano: 10.01.2012. 10:25h

Mjerenja američke ambasade u Pekingu pokazuju da je zagađenje toliko veliko da prevazilazi pokazatelje na skali mjerenja.

Nacionalni meteorološki centar je, međutim, saopštio da je kineski glavni grad pogodila gusta magla koja je smanjila vidljivost na manje od 200 metara u nekim djelovima grada, dok zvanični podaci o zagađenosti pokazuju da je kvalitet vazduha "dobar".

Američka ambasada, koja ima vlastitu opremu za mjerenje zagađenosti, objavila je na svom sajtu da je koncentracija najsitnijih i ujedno najopasnijih čestica zagađenja vazduha "iznad indeksa" za veći period tokom jutra.

Američki sistem mjeri čestice vazduha od 2,5 mikrometara ili manje, poznat kao PM2,5, koje su najopasnije po zdravlje ljudi.

Današnja očitavanja indeksa kvaliteta vazduha, po kome je sve preko 150 nezdravo, preko 200 veoma nezdravo i preko 300 opasno, prevazišlo je indeks 500, posle čega se više ne daju podaci.

Istovremeno, Biro za brigu o okolini Pekinga, koji još mjeri kvalitet vazduha samo prema česticama od 10 mikrometara ili većih, poznat kao PM10, saopštio je da je kvalitet vazduha u glavnom gradu "dobar".

Prema sajtu pekinškog međunarodnog aerodroma, 155 letova za Peking i iz njega otkazano je ili odloženo zbog smoga, prenio je AFP.

Zbog brojnih zahtjeva stanovnika na Internetu za promjenu sistema mjerenja kvaliteta vazduha gradske vlasti Pekinga su prošle nedjelje saopštile da će uvesti novu opremu za mjerenje najsitnijih štetnih čestica u vazduhu jednog od najzagađenijih gradova u svijetu.

Vlasti su bile izložene oštrim kritikama javnosti preko društvenih mreža od početka zime, kada su takođe objavile da je vazduh malo zagađen i pored gustog smoga koji je izazvao otkazivanje stotina letova aviona i masovno nošenje zaštitnih maski građana.

Biro za ekologiju Pekinga objavio je da će na svaki sat objavljivati rezultete mjerenja od Lunarne nove godine, poznate kao Proljećni festival, koja pada 23. januara.

Predstavnik Biroa je ranije rekao da je vlada morala da uzme u ubzir zahtjeve građana, tako da je bijes 20 miliona stanovnika Pekinga izražen u posljednje vrijeme u velikoj mjeri uticao da vlasti ubrzaju prelazak na novi sistem.

Međunarodne ekološke organizacije, uključujući i organizacije UN, svrstavaju Peking u jedan od najzagađenijih gradova u svijetu, najvećim dijelom zbog sve veće upotrebe energenata, uglavnom, uglja i pet miliona vozila na ulicama grada. Nivo zagađenosti vazduha u Pekingu varira i zavisi samo od jačine vetra.

Prema pisanju kineskog lista "Čajna dejli", ukoliko bi se u Kini primijenili međunarodni standardi samo 20 odsto gradova u zemlji imalo bi zadovoljavajući kvalitet vazduha.

Bonus video: