Turski ambasador se vratio u Francusku

Ambasador Burkuoglu je otišao iz Pariza 23. decembra, dan nakon što je u donjem domu francuskog parlamenta usvojen predlog ovog zakona
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2012. 16:12h

Turska je saopštila da se njen ambasador u Francuskoj vratio na dužnost kako bi pokušao da spriječi usvajanje zakona prema kome je predviđena kazna zatvora do godinu dana i 45.000 eura za one koji osporavaju postojanje genocida nad Jermenima u vruheme raspada Otomanske imperije.

Portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Selčuk Unal izjavio je da je ambasador Tahsin Burkuoglu otputovao juče za Pariz, posle konsultacija s visokim turskim zvaničnima.

Ambasador Burkuoglu je otišao iz Pariza 23. decembra, dan nakon što je u donjem domu francuskog parlamenta usvojen predlog ovog zakona, podsjeća AP.

Da bi zakon stupio na snagu i počeo da se primjenjuje, treba da bude usvojen u francuskom Senatu, što se očekuje krajem januara.

U međuvremenu, Turska je stavila "na led" političke, ekonomske i vojne kontakte s Francuskom.

U Ankari optužuju predsjednika Nikolu Sarkozija da na taj način želi da pridobije glasove oko 500.000 Jermena koji godinama žive u Francukoj.

Turska osporava tvrdnje da je u vrijeme raspada Otomanske imperije 1915. godine nad Jermenima izvršen genocid. Pripadnici tog naroda, međutim, tvrde da je tada ubijeno više od milion i po Jermena i da je to bio smišljeni zločin.

Bonus video: