Ponovo počele da rade škole u Libiji

"Za vrijeme Muamera Gadafija libijska istorija bila je izmijenjena i cijeli djelovi ponovo napisani", rekao je ministar Sulejman Ali al-Sheli
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2012. 08:21h

Ministar obrazovanja Libije najavio je da će u udžbenike istorije u toj zemlji biti unijeta nova poglavlja o revoluciji kojom je okončan režim Muamera Gadafija i da će udžbenici biti očisćeni od Gadafijevih učenja.

"Za vrijeme Muamera Gadafija libijska istorija bila je izmijenjena i cijeli djelovi ponovo napisani", rekao je ministar Sulejman Ali al-Sheli u školi Ali Čems u Tripoliju, povodom povratka više od milion libijskih đaka u školske klupe.

"Naša djeca učiće o cijelom sukobu, čak i o detaljima Gadafijeve smrti", rekao je ministar agenciji AFP.

Prva odluka komiteta koji je imenovao Nacionalni prelazni savjet na vlasti u Libiji, bila je da se ukine proučavanje Gadafijeve "Zelene knjige", u kojoj su skupljene njegove misli i politički principi.

Ukida se proučavanje "Zelene knjige". knjige Gadafijevih misli i političkih principa (Foto: AFP)

Gadafi je bio na vlasti 41 godinu i ubijen je krajem oktobra poslije osmomjesečne narodne pobune koja je prerasla u oružani sukob.

"Gadafijeva politička učenja, vojne lekcije i izučavanje 'Džamahirije' povučeni su iz novog programa", rekao je Saheli đacima, nastavnicima i predstavnicima Unicefa. Džamahiriju je Gadafi definisao kao "državu masa" kojom se vlada preko izabranih narodnih komiteta.

Ministar je takođe istakao koliko je teško reformisati obrazovni sistem koji je dugo bio posvećen veličanju bivšeg vođe. On je naglasio da postoje i problemi zbog toga što su mnoge škole oštećene, i da knjige za đake kasne zbog nedostatka novca.

Škole u više gradova u zemlji, posebno u Bengaziju gdje je počela pobuna i u Sirtu, Gadafijevom rodnom gradu, teško su oštećene u sukobima.

I pored tih teškoća libijske prelazne vlasti su za danas odredile početak školske godine, koja će se završiti u junu.

Unicef je saopštio da se više od 1,2 miliona djece vraćaju u škole širom zemlje, deset mjeseci poslije prekida nastave zbog sukoba.

Unicef je dodao da je 27 miliona knjiga odštampano i da je 10 miliona već raspodijeljeno širom zemlje.

Još postoje problemi vezani za raseljene đake, nedostatak prostorija i knjiga kao i školski transport, dodala je ova organizacija.

Galerija

Bonus video: