Facebook je antiislamski, za muslimane je grijeh biti na toj mreži

Posjećivanje bilo koje internet stranice "koja širi nemoral i može da oslabi vjeru je zabranjena i antiislamska aktivnost, pa je stoga grijeh biti njen član"
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2012. 13:54h

Facebook je antiislamski i učestvovanje u toj društvenoj mreži za muslimane je grijeh, kazao je iranski ajatolah Lotfolah Safi-Golpajgani, čije je upozorenje prenijela iranska novinska agencija Isna.

Posjećivanje bilo koje internet stranice "koja širi nemoral i može da oslabi vjeru je zabranjena i antiislamska aktivnost, pa je stoga grijeh biti njen član", upozorio je ajatolah i napomenuo da je dozvoljeno posjećivati samo stranice koje "šire vjerska uvjerenja i ne sadrže nikakav nemoral".

U Iranu je uobičajeno da ajatolasi iznose svoje ocjene pojava u društvu, a te ocjene važe i kao neki oblik uredbe. Ne treba, međutim, očekivati da će ocjena ajatolaha Safi-Golpajganija i vladinog ograničenja obeshrabiti 17 miliona Iranaca koji koriste internet, navode zapadni mediji.

Ta društvena mreža posebno je popularna među mladima, a od 70 miliona Iranaca 60 odsto je mlađe od 30 godina, pa se procjenjuje da je broj Facebook profila Iranaca ogroman.

Iranske vlasti su već blokirale pristup za pet miliona internet stranica, ali upućeniji iranski "internauti" uspijevaju da zaobiđu blokade velikog broja tih stranica.

Vlasti blokade obrazlažu "borbom protiv zapadne kulture" a nedavno su ustanovile i "internet policiju" za nadzor weba i najavile, više puta odlagano, stvaranje potpuno iranskog interneta.

Bonus video: