Samoa ukida petak

Samoa će se prebaciti sa istočne na zapadnu stranu vremenske granice kako bi se prilagodili (radnoj) sedmici svojih susjeda Australije i Novog Zelanda koji su ujedno i najveći trgovinski partneri te zemlje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2011. 09:32h

Ako se danas nađete na ostrvskoj državi Samoa koja se nalazi na pola puta između Havaja i Novoga Zelanda, propustićete petak 30. decembar. Samoanske vlasti odlučile su, naime, da će "izbrisati" ovaj petak i da će iz četvrtka u 23.59 sata preći direktno u subotu u ponoć i jedan minut.

Ovo je ključni korak u promjeni strana na međunarodnoj datumskoj granici. Samoa će se prebaciti sa istočne na zapadnu stranu vremenske granice kako bi se prilagodili (radnoj) sedmici svojih susjeda Australije i Novog Zelanda koji su ujedno i najveći trgovinski partneri te zemlje.

U poslovanju sa Novim Zelandom i Australijom gubimo dva dana nedjeljno, kazao je premijer Samoe Tuila'epa Sailele pojašnjavajući dalje samoanskim medijima:

" Kod nas je petak, a na Novom Zelandu subota. Dok mi sjedimo u nedjelju u crkvi, oni već sklapaju poslove u Sidneju."

Skok u budućnost učiniće i novozelandska teritorija Tokelau zbog administrativnih poslova koji su smješteni s druge strane vremenske granice.

Iako ovo nije prvi put da su se samoanske vlasti odlučile na promjene zbog svojih uticajnijih susjeda ( 1892. vratili su se jedan dan unazad i to zbog SAD-a) onima koji 30. decembra slave rođendan sigurno neće biti svejedno.

Bonus video: