Kim Džong Un i zvanično vrhovni vođa Sjeverne Koreje

Kim DŽong Un će postati i vrhovni komandant vojske od 1,2 miliona vojnika i generalni sekretar partije
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2011. 09:09h

Sjeverna Koreja proglasila je danas Kim DŽong Una, sina pokojnog lidera Kim DŽong Ila, "vrhovnim vođom" vladajuće partije, vojske i naroda.

Kim Džong Un je stojao na balkonu Velike narodne biblioteke i čitaonice, okružen najvišim partijskim i vojnim zvaničnicima tokom ceremonije nacionalnog pomena njegovom ocu.

Pored njega je bila i mlađa sestra Kim Džong Ila, Kim Kjong Hui, za koju se očekuje da bude glavni staratelj svom nećaku.

Kim Džong Un koji je u kasnim dvadesetim godinama i o kome se malo zna, smatra se, naročito u inostranstvu, nedovoljno iskusnim da predvodi tu izolovanu zemlju sa spornim nuklearnim programom, napetošću sa susjedima, uz stalne ekonomske probleme i siromaštvo.

Podrška sjevernokorejskog vladajućeg kadra, međutim, bila je nedvosmislena tokom današnjeg nacionalnog pomena Kim DŽongu Ilu, kojim je okončana dvanaestodnevna žalost.

Današnjem pomenu prisustvovale su stotine hiljada ljudi koji su ispunili sve trgove u centru Pjongjanga.

Nacionalna žalost zvanično je okončana trominutnim ćutanjem tačno u podne po lokalnom vremenu, a sirenama su se oglasili vozovi, brodovi i druga vozila.

Da li je Kim Džong Un spreman za vlast?

Kim Džong Un došao je u centar pažnje pošto je njegov otac prošle godine izabrao njega od tri sina da upravlja trećom generacijom "dinastije" Kim.

Proces njegovog uvođenja u vlast prilično je ubrzan, naspram inicijacije Kim DŽong Ila prije 20 godina, koji je godinama pripreman za nacionalnog vođu.

Kim Džong Un je prošle godine postao general sa četiri zvjezdice i postao je zamjenik predsedavajućeg Centralne vojne komisije vladajuće Radničke partije.

Od kako je njegov otac umro, mediji su ga okitili nizom novih titula: "veliki nasljednik", "vrhovni vođa" i "oštroumni lider".

General Kim DŽong Gak rekao je da će se vojska posvetiti zaštiti Kim DŽong Una

Ne očekuje se da Kim DŽong Un postane nacionalni vođa prije nego što to formalno potvrde najviši zvaničnici Radničke partije, parlamenta i vlade.

Kim DŽong Un će postati i vrhovni komandant vojske od 1,2 miliona vojnika i generalni sekretar partije.

U govoru tokom pomena, glavni politički oficir u Narodnoj armiji, general Kim DŽong Gak rekao je da će se vojska posvetiti zaštiti Kim DŽong Una, nazvavši ga "vrhovnim vođom revolucionarnih oružanih snaga".

Galerija

Bonus video: