Potraga za Gadafijevim zlatom

U pustinji iskopano zlato i 80 miliona eura koji su pripadali pokojnom libijskom lideru. Lovci na skriveno blago tragaju za pukovnikovim tajnim bogatstvom
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2011. 10:11h

U pustinji Zele, na jugu Libije, iskopano je 20 tona zlata i 80 miliona eura koji su pripadali pokojnom lideru Libije, Moameru Gadafiju. Kako piše lokalni list Barnik, zlato i novac su pronađeni tokom oružanih sukoba između opozicionih grupa na jugu zemlje.

Iako se vrijednost imovine Moamera Gadafija izražava različitim brojkama, neki procjenjuju da je riječ o oko 85 milijardi eura, međutim, libijski zvaničnici tvrde da je ona vrijedna čak 200 milijardi dolara.

Većina tog bogatstva je u zlatu, nakitu i dolarima za koje se vjeruje da ih je ubijeni libijski vođa, prije nego što je uhvaćen i ubijen, zakopao negdje u pustinji. Spekuliše se da je Gadafi, kako se povlačio, sa sobom nosio blago i zakopavao ga na različitim mjestima u pustinji.

Vjeruje se da su oko četiri tone zlata i oko 500 miliona dolara, koje je Gadafi svojevremeno povukao iz Centralne banke Libije, a koji još uvijek nedostaju, zakopani na nekoj tajnoj lokaciji.

Dvojica Libijaca su prije nekoliko dana uhapšeni blizu granice s Nigerijom kada su pokušali da stupe u kontakt s bivšim Gadafijevim saradnikom i visokim oficirom tajne službe kako bi dobili informacije o lokaciji na kojoj se nalazi zakopano zlato.

Opremljeni najmodernijim uređajima za detektovanje plemenitih metala, lovci na Gadafijevo zlato kriju se od vladinih špijuna koji imaju zadatak da prikupe informacije vezane za eventualnu lokaciju zakopanog blaga.

Vlast ni po koju cijenu ne želi da avanturistima i plaćenicima prepusti ovaj plijen, pa se za tu svrhu posebno „naoružala“.

Opremila je nekoliko najmodernijih aviona detektorima za metal i GPS uređajima. Njihov zadatak je da kruže nad zabačenim, pustinjskim djelovima Libije i specijalnim uređajima skeniraju svaki djelić pustinje.

Vlast je taj korak preduzela pošto je u blizini sela Hun u centralnoj Libiji otkriveno desetak zlatnih poluga!

Prodao zlatne rezerve u vrijednosti od milijardu dolara

Guverner libijske Centralne banke Kasem Azoz izjavio je nedavno da je Moamer Gadafi prodao više od 20 odsto zlatnih rezervi zemlje, vrijednih oko milijardu dolara. On je to, prema riječima Azoza, učinio dan uoči pada režima.

Bonus video: