Avionima dozvoljen let preko Sjevernog pola

Prvi avion koji je iskoristio ovu mogućnost je Er Nju Zeland koji je, ranije ovog mjeseca, letio direktno iz Los Anđelesa za Oukland
0 komentar(a)
avion, Foto: Dailymail.co.uk
avion, Foto: Dailymail.co.uk
Ažurirano: 25.12.2011. 16:24h

Nova pravila u vazdušnom saobraćaju omogućila su prevoznicima da lete kraćim rutama preko Sjevernog pola i tako uštede na vremenu i gorivu. Do sada su, piše Dejli Mejl, veliki avioni na interkontinentalnim letovima morali iz bezbjednosnih razloga da lete u određenom krugu u kojem su aerodromi za presjedanje, ili hitno slijetanje, udaljeni najviše 180 minuta. Sada je ta minutaža, zbog napretka u tehnologiji povećana na 330 minuta.To znači da ćete iz Londona moći direktnim letom, preko Sjevernog pola, doći do Havaja, Aljaske ili Francuske Polinezije.Prvi avion koji je iskoristio ovu mogućnost je Er Nju Zeland koji je, ranije ovog mjeseca, letio direktno iz Los Anđelesa za Oukland.

Iz Australije će takođe biti omogućeno više direktnih letova za Južnu Ameriku, čime će se uštedjeti na vremenu i gorivu i smanjiti i zagađenje.Avioni su, piše Dejli Mejl, iznad Sjevernog pola letjeli za vrijeme Hladnog rata 50-tih godina da bi izbjegli vazdušni prostor komunističkog bloka.

Bonus video: