Papa skrenuo pažnju na komercijalizaciju Božića

"Ako želimo pronaći Boga koji je došao kao dijete, moramo se spustiti na zemlju s visine našeg 'liberalnog' uma, odložiti svoju lažnu sigurnost i oholost razuma", istakao je papa
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2011. 09:34h

Papa Benedikt XVI pozvao je vjernike na ponoćki da ne pridaju važnost "blještavilu" potrošačkog društva, već da iza njega otkriju Isusovu poniznost i poruku mira.

U Baziliku svetoga Petra, gdje je služio svečanu misu u spomen rođenja Isusa Hrista, osamdesetčetvorogodišnji papa ušao je na pokretnoj platformi na kojoj se polako dovezao do oltara.

Stepenicama se do oltara popeo uz pomoć svojih saradnika.

Papa, koji redovno upozorava na pretjerani racionalizam, pozvao je vjernike da budu ponizni pred misterijom Božića: "Ako želimo pronaći Boga koji je došao kao dijete, moramo se spustiti na zemlju s visine našeg 'liberalnog' uma, odložiti svoju lažnu sigurnost i oholost razuma", istakao je.

"Moramo se sagnuti kako bismo našli Boga koji se razlikuje od naših predrasuda i našeg mišljenja", ocijenio je, podsjetivši da je novorođeni Isus ležao u jaslama.

"Molimo Gospodina da nam pomogne kako bismo iza prazničnog blještavila pronašli dijete u vitlejemskoj štalici.

Božić je postao komercijalni praznik čije zasljepljujuće svjetlucanje skriva čudo Božje poniznosti", požalio je.

Benedikt XVI je pozvao 1,1 milijardu katolika u svijetu da mole kako bi "zrak Božje dobrote zasjao nad svima koji moraju dočekati Božić u siromaštvu, patnji i daleko od svoga doma".

Papa će se na Božić obratiti porukom "Urbi et Orbi" (Gradu i svijetu) iz središnje lože Bazilike svetog Petra, što inače čini dvaput godišnje, na Božić i na Uskrs.

Galerija

Bonus video: