Raul Kastro najavio masovno pomilovanje zatvorenika i reforme

Amnestija, koja će biti pokrenuta sljedećih dana, odnosi se na više od 2.900 osuđenika i 86 stranaca iz 25 zemalja, među kojima 13 žena, rekao je šef države
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2011. 10:26h

Kubanski predsjednik Raul Kastro najavio je u petak pomilovanje za gotovo 3.000 zatvorenika, među kojima i 86 stranaca i potvrdio da želi "polagano" sprovoditi reformu zakona o emigraciji koji bi ublažio restrikcije putovanja koje za Kubance traju već pola vijeka.

Amnestija, koja će biti pokrenuta sljedećih dana, odnosi se na više od 2.900 osuđenika i 86 stranaca iz 25 zemalja, među kojima 13 žena, rekao je šef države.

Ta mjera se neće odnositi na Amerikanca Alana Grosa, čija osuda u martu na 15 godina zatvora predstavlja veliku prepreku za poboljšanje odnosa između SAD i Kube.

"Alan Gros neće biti na popisu oslobođenih", rekla je jedna visoka zvaničnica ministarstva za Sjevernu Ameriku, nekoliko minuta nakon objave

"Alan Gros neće biti na popisu oslobođenih", rekla je jedna visoka zvaničnica

Raul Kastro je tokom predstvaljanja mjere pred kubanskim parlamentom rekao da će "nekoliko osuđenika zbog zločina protiv sigurnosti države koji su izdržali velik dio kazne i dobro se ponašali, biti oslobođeno".

Predsjednik Kube je takođe oprezno dotakao politiku migracije čiju reformu Kubanci očekuju nakon liberalizacije tržišta vozila i stanova ove jeseni.

Raul Kastro je naglasio da će ta reforma biti sprovedena "bez pritisaka".

Među glavnim mjerama koje se posebno razmatraju su ukidanje izlazne i ulazne dozvole na ostrvo i koncept definitivne emigracije, koji uključuje konfiskaciju sve imovine emigranta i nemogućnost povratka na Kubu.

Bonus video: