istorijsko pomirenje

Hamas stupa u Palestinsku oslobodilačku organizaciju

Ovakav razvoj događaja smatra se ključnim za pomirenje islamističkog Hamasa, koji vlada pojasom Gaze i socijaldemokratskog Fataha, koji ima vlast u Zapadnoj obali
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2011. 14:22h

Islamistički Hamas pristao je da se pridruži Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO), u kojoj je rivalski, umjereniji, socijaldemokratski Fatah glavna frakcija.

Pristanak se smatra ključnim korakom ka ujedinjenju već dugo podijeljenog palestinskog rukovodstva.

Vođa Hamasa, Kaled Mašal, koji inače živi u izgnanstvu u Siriji, pristao je da uđe u komitet koji će pripremiti izbore za rukovodstvo PLO, navodi AP.

Ti izbori se po svoj prilici neće skoro održati, ali potez Mašala znači da će on sarađivati sa palestinskim predsjedikom Mahmudom Abasom, koji je politički lider Fataha.

Ovakav razvoj događaja smatra se važnim korakom ka pomirenju Hamasa, koji vlada pojasom Gaze od sredine 2007. godine i Fataha, koji trenutno dominira na drugoj palestinskoj teritoriji - Zapadnoj obali.

Članovi nekoliko palestinskih frakcija sastali su se

Članovi nekoliko palestinskih frakcija sastali su se u Kairu u okviru pregovora o pomirenju Fataha i Hamasa

Ovom sastanku prethodili su intezivni razgovori u egipatskoj prijestonici koji su doveli do razmatranja izbora i rekonstrukcije PLO.

Izrael inače odbija palestinske napore za unutrašnje pomirenje i najavljuje da neće pregovarati sa vladom u kojoj je Hamas, jer tu organuzaciju smatra terorističkom.

Hamasovci odbijaju da priznaju Izrael, ranije sporazume s tom zemljom i odbace nasilne metode borbe za oslobođenje od izraelske okupacije.

Hamas i Fatah su dogovor o pomirenju postigli zahvaljujući egipatskom posredovanju u maju, ali još nisu uspjeli do sada da formiraju prelaznu vladu nacionalnog jedinstva koja bi trebala da otvori put izborima najavljenim za maj sljedeće godine.

Preporučujemo za Vas