auto-boom

Veselje na Kubi: Poslije 50 godina mogu da kupuju i prodaju automobile

Ubuduće će auta moći da se prodaju bilo kome. Ako ja ponovo odem na brod onda neću imati dovoljno novca da kupim automobil
72 pregleda 0 komentar(a)
Kuba, automobil, Foto: Paramedic.911/Flickr
Kuba, automobil, Foto: Paramedic.911/Flickr
Ažurirano: 14.12.2011. 17:16h

Dva mjeseca nakon što je kubanska vlada povukla više od 50 godina staru zabranu prodaje, kupovine i donacije automobila, Kubanci doživljavaju pravi 'auto-boom'.

Da li želite da kupite plavi Chevrolet Bel Air iz 1957. godine za 11.000 dolara? Ili Ladu 1600 za 15.000? Možda želite da prodate automobil? Na komunističkoj Kubi to je moguće slobodno činiti tek odnedavno. U posljednjih 50-ak godina kupovina ili prodaja automobila bila je moguća samo uz blagoslov vlade ili, ilegalne 'kupovine' automobila koji se vodi na nekog drugog.

Stotine Kubanaca sada, svoju budućnosti vidi u preprodaji automobila ili taksi službi.

51-godišnji pomorac Diego Sorel je jedan od njih.

"Ubuduće će auta moći da se prodaju bilo kome. Ako ja ponovo odem na brod onda neću imati dovoljno novca da kupim automobil", kazao je Sorel koji želi da kupi taksi.

Prije nego su ukinute zabrane jedini automobili koji su se mogli vidjeti na Kubi su proizvedeni prije revolucije 1959. godine. Upravo zato, na Kubi ima jako mnogo odltajmera.

Na Kubi živi 11 miliona ljudi. Prije su samo vozili automobile, ali nisu imali nikakvu garanciju ni potvrdu o vlasništvu. Sada se to promijenilo.

"Sada privatni vlasnici na neki način mogu i da formalizuju to svoje vlasništvo. Dozvoljena je kupovina, prodaja ili donacija automobila", pojasnio je advokat Amilkar.

Liberalizacija prodaje automobila je jedna od oko 300 ekonomskih reformi koje je uvela vlada predsjednika Raula Kastra. Ali, uvoz automobila je i dalje zabranjen. To je omogućeno samo stranim državljanima uz posebnu dozvolu vlasti.

Preporučujemo za Vas