Havaji: Serija snažnih potresa poslije erupcije vulkana, građani u panici izašli iz kuća

Agencija civilne odbrane saopštila je da pukotina u zemlji ima u tri ulice i naložila je svim stanovnicima da se evakuišu, navodi Bi-Bi-Si (BBC)
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2018. 09:04h

Serija snažnih potresa pogodila je Havaje poslije erupcije vulkana Kilauea, uključujući i zemljotres magnitude 6,9, najači koji je pogodio to ostrvo od 1975.

Zbog snažnog zemljotresa na kratko je bilo prekinuto snabdijevanje električnom energijom, građani su u panici izašli iz svojih kuća, ali nije izdato upozorenje na cunami, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

U međuvremenu je nekoliko novih erupcija oštetilo više kuća i ostavilo pukotine na ulicama i putevima, a lava je šikljala 30 metara u visinu.

Agencija civilne odbrane naložila je hitnu evakuaciju i upozorila da je u toj oblasti nivo sumpor-dioksida opasno visok i da spasilačke službe neće biti u stanju da pomognu građanima koji se nisu evakuisali.

Nove erupcije uslijedile su nakon jučerašnje erupcije vulkana Kilauea.

Vlasti na Havajima proglasile su juče vanredno stanje i evakuaciju 1.700 stanovnika zbog erupcije vulkana u blizini rezidencijalnog dijela ostrva.

Prva erupcija je uslijedila nekoliko dana poslije urušavanja kratera na istočnom dijelu vulkana, i poslije 250 potresa za 24 sata.

Američki geološki institut USGS saopštio je da su u četvrtak primijećene nove pukotine oko vulkana.

Jedan od stanovnika rekao je da se lava razlila po putu kao "vatrena zavjesa", uz smrad sumpora i zapaljenog drveća.

Galerija

Bonus video: