Borci iz Zintana i libijska vojska sukobili se kod Tripolija

U Libiji je proglašena amnestija za sve pripadnike Gadafijevih snaga. Autoritet vojske, međutim, nije dovoljno snažan da pod kontrolom održi ni pripadnike jedinica koje su se borile protiv Gadafija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2011. 15:46h

Pobunjenici iz libijskog grada Zintan, koji kontrolišu Međunarodni aerodrom Tripolija, danas su po drugi put pokušali da ubiju novog šefa oružanih snaga Libije Kalifu Hiftera, rekao je danas vojni portparol Abdel-Razik el-Šibahi.

Borci iz Zintana su demantovali tu tvrdnju.

El-Šibahi je rekao da ti borci griješe jer smatraju da Vojska Libije, obnovljena pod komandom Nacionalnog prelaznog savjeta, dolazi da ih napadne na aerodromu, koji su oni zauzeli ubrzo pošto su libijski revolucionari preoteli Tripoli od bivšeg režima Moamera Gadafija.

Prema portparolovim riječima, borci iz Zintana, grada u zapadnim planinana Libije, dva puta su juče otvorili vatru na konvoj načelnika generalštaba Kalife Hiftera.

U prvom napadu je poginuo jedan čovjek, a u drugom je ranjeno četvoro, rekao je El-Šibahi.

"Pobunjenici iz Zintana otvorili su vatru na konvoj ... Oni misle da vojska dolazi da im preotme aerodrom, ali to nije tačno", dodao je portparol libijske vojske.

Armija kaže da nastoji da ubijedi nekadašnje pobunjeničke milicije da se vrate kućama i, ako je moguće, pridruže se vojsci.

Međutim, milicija iz Zintana tvrdi da je vojska isuviše loše organizovana i da ne želi da se potčini njenoj vlasti.

"Sve do sada nijesmo znali ništa o libijskoj nacionalnoj vojsci. Ko njome zapovijeda? Gdje su joj vojne baze? Kakav je lanac komande? Kako joj se pobunjenici mogu pridružiti? Na terenu, takozvana nacionalna vojska je i dalje - ništa", rekao je portparol zintanskih boraca Kaled el-Zintani.

On je demantovao da su borci koji drže aerodrom pokušali da ubiju generala Hiftera i za sukobe su optužili njega - nije ih, kako kažu, obavijestio da dolaze.

"Pa šta očekujete? Šta će borci da rade kada teško naoružani vojni konvoj pokuša da prođe kroz kontrolne punktove bez prethodnog obavještenja?", izjavio je EL-Zintani.

Prema njegovim riječima, pobunjenici su spremni da predaju aerodrom vladinoj agenciji "samo ako ona bude sposobna da zaštiti aerodrom od upada".

Komandant zintanskih boraca na aerodromu Muktar al-Akdar takođe je odbacio autoritet vojske.

"Ako je to prava vojska, što ona ne ode da brani granice umjesto što pokušava da zauzme aerodrom?", rekao je Al-Akdar.

Vojska za sada ne traži od bivših pobunjeničkih milicija da predaju oružje, očekujući da prelazna libijska vlada ispuni obećanja o zapošljavanju i obuci.

Bonus video: