Turska upozorava Siriju da ne izaziva regionalnu krizu

Turska je upozorila Siriju će morati da se zaštititi ako sukobi sirijske vlade s demonstrantima zaprijete regionalnoj sigurnosti i pokrenu talas izbjeglica na njenim granicama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2011. 19:15h

Najmanje petero Sirijaca ubijeno je pošto su demonstranti izašli na ulice nakon molitve petkom i uoči opšteg štrajka najavljenog za subotu, objavili su opozicioni aktivisti iz Londona.

U gradu Homsu, centru pobune protiv sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada, demonstranti su uzvikivali slogane "Sirija želi slobodu" i "Bašar je neprijatelj čovječnosti", prenijela je televizija Al Džazira.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu nije rekao šta bi to Turska mogla da učini, ali je jasno dao do znanja da se neće dvoumiti oko toga da zaštiti regionalnu sigurnost od nereda u Siriji. Turska ima 900 kilometara dugu granicu sa Sirijom.

"Turska se ne želi miješati ni u čije unutrašnje stvari, ali - ako se poveća opasnost za regionalnu sigurnost - nećemo moći da sebi priuštimo taj luksuz da stojimo po strani i promatramo", rekao je Davutoglu novinarima u Ankari.

"Ako vlada koja se bori protiv vlastitog naroda i stvara izbjeglice ne dovodi u pitanje samo svoju sigurnost, nego i sigurnost Turske, tada imamo odgovornost i puno pravo daim kažemo: 'Sad je dosta!'" upozorio je turski ministar.

UN traži od Sirije da mu dopusti ulazak

Humanitarnim ekipama Ujedinjenih nacija treba dozvoliti ulazak u Siriju da bi procijenili stanje jer već devet mjeseci traju neredi u kojima su poginule najmanje četiri hiljade ljudi, rekla je danas UN-ova visoka službenica.

"Ponavljam poziv sirijskoj vladi da nas pusti da uđemo", rekla je Valerie Amos, podsekretar UN-a za humanitarna pitanja i hitnu pomoć.

"Zabrinuti smo zbog toga kako to stanje može uticati na zdravstvenu situaciju. Nemamo jasnu sliku stanja u zemlji jer nemamo pristup da vidimo što se tačno događa", rekla je novinarima u Štokholmu.

"Ako, kako sirijska vlada kaže, nema šta da se krije, onda mislim da je apsolutno presudno da nam dozvole da uđemo u zemlju i dobro ocijenimo kakve su posljedice tih događaja na sirijski narod", rekla je Amos.

Prema njenim riječima, UN nema dovoljno podataka da procijeni da li bi pomogli humanitarni koridori ili tampon-zone, kako su to predložile neke zemlje. "Ako ne znamo koje su potrebe, gdje da smjestimo eventualne humanitarne koridore ili tampon-zone?", dodala je.

Strani novinarima je zabranjen ulazak u Siriju, osim onima koje pozove sirijska vlada.

Bonus video: