U Hondurasu zabranili vožnju saputnika na motociklu

Vlada želi da smanji broj ubistava u zemlji od kojih mnoga počine upravo naoružani motociklisti, odnosno njihovi saputnici
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2011. 16:33h

Kongres u Hondurasu je zabranio vožnju saputnika na motociklu da bi smanjio broj pucnjava u vožnji nakon nedavnih atentata izvedenih upravo na taj način, piše BBC. Kongres je u pokušaju obuzdavanja kriminala takođe odobrio i kontroverzni zakon o prisluškivanju.

Odluka je donesena na zatvorenoj sjednici iz sigurnosnih razloga. Mjeru o smanjenju broja dozvoljenih putnika, koja će trajati šest mjeseci, zatražio je predsjednik Porfirio Lobo. Posao mu nije lak, jer je Honduras država sa najvišom stopom ubistava na svijetu - od 100.000 čak 82 ljudi biva ubijeno svake godine.

Jedan od razloga leži i u tome što je ova latinoamerička država ključna za prevoz kokaina iz Južne Amerike na američko tržište, što je čini privlačnom za meksičke narkokartele i ostale bande. Sve to povećalo je nesigurnost u zemlji do te mjere da je vlada u novembru na ulice poslala vojsku da obavlja policijske poslove, dok se policija pokušava pročistiti od korumpiranih pojedinaca.

Ubistva često izvršavaju naoružani motociklisti, odnosno njihovi putnici. U utorak su na taj način u glavnom gradu, Tegucigalpi, ubijeni radijska novinarka Luz Marina Paz Vilaljobos i njen vozač, a dan kasnije ubijen je i bivši vladin savjetnik za bezbjednost Alfredo Landaverde.

Bonus video: