Rusija i NATO bez saglasnosti o raketnom štitu

"Složili smo se da je važno da nastavimo da razgovaramo i da slušamo šta one druge brine", rekao je generalni sekretar Alijanse
59 pregleda 0 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Foto: BBC
Anders Fog Rasmusen, Foto: BBC
Ažurirano: 08.12.2011. 13:31h

Rusija i NATO nisu uspjeli u Briselu da se dogovore u vezi sa planiranim raketnim štitom Alijanse u Evropi, a Moskva upozorava da je ostalo sve manje vremena za dogovor.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da šefovi diplomatija 28 zemalja članica NATO-a nisu uspjeli da postignu dogovor sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, ali da su se složili da nastave sa pregovorima.

Rasmusen je naveo da su "razlike ostale", odbacivši tvrdnje Rusije da Alijansa ne uzima u obzir zabrinutost Moskve da bi raketni odbrambeni sistem NATO-a mogao da bude upotrijebljen protiv Rusije.

"U vezi sa raketnom odbranom se nismo još dogovorili. Slušamo i slušali smo i danas i uzimamo zabrinutost Rusije ozbiljno", rekao je Rasmusen na konferenciji za novinare poslije sastanka sa Lavrovim.

On je prenio da je sastanku usaglašeno da je važno da se nastavi sa pregovorima na postizanju dogovora o sporazumu.

"Složili smo se da je važno da nastavimo da razgovaramo i da slušamo šta one druge brine", rekao je generalni sekretar Alijanse.

Rasmusen je dodao da je NATO ponovio svoj poziv za saradnju sa Rusijom oko odbrambenih sistema i da se nada da će nekakav početni dogovor biti postignut do narednog samita NATO-a u maju sledeće godine u Čikagu.

Lavrov: Vrijeme ističe

Ministar Lavrov je novinarima prenio da je na sastanku ponovio zahtjev svoje zemlje da NATO treba da obezbijedi pravno obavezujući dokument da odbrambeni sistem nije protiv nje usmjeren.

"Nama su potrebne jasne garancije da raketni štit neće biti usmjeren protiv naših strateških sposobnosti", rekao je Lavrov.

On je ocijenio da NATO nema želju da napravi kompromis.

"Imamo još vremena (za dogovor), ali vrijeme ističe", poručio je Lavrov.

Kao odgovor na planove NATO-a o raketnom štitu, Rusija je nedavno u Kaljingradu, na granici sa Poljskom i Litvanijom, članicama NATO, aktivirala radarski sistem za upozoravanje na približavanje raketa.

Dvije strane u Briselu danas nisu imale isti stav i u pogledu korišćenja intervencije NATO-a u Libiji kao modela koji bi se primenjivao i u budućnosti u sličnim slučajevima, prenijele su agencije.

Bonus video: