Libija: Berberi se bune zbog isključivanja iz vlasti

Više od 500 libijskih Amaziga (Berberi) protestvovalo je danas u Tripoliju, drugi put u zadnja tri dana, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog "isključivanja" iz prelazne vlade i zatražili službeno priznanje svog jezika i identiteta.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 16:44h

Muškarci, žene i djeca okupili su se rano jutros na poznatom Trgu mučenika uzvikujući slogan "Naše isključenje je veliko iznenađenje", mašući zastavama i transparentima u plavetno-zeleno-žutoj boji svoje zajednice.

"Prošetaćemo u povorci do kancelarije premijera (Abdela Rahima al-Kiba) i predati mu dokument u kojemu pitamo zašto naš predstavnik nije ušao u novu vladu i zašto naš jezik nije službeno priznat", rekao je Milog Ahmed, advokat, član Nacionalnog kongresa Amaziga (NKA).

U četvrtak, dva dana nakon formiranja nove vlade, NKA je pozvao sve Libijce, ne samo one koji govore berberski, da prekinu saradnju s prelaznim vlastima.

Berberi koji su se u Libiju doselili prije gotovo 10.000 godina, čine oko 10 posto od šest miliona Libijaca. Njihov je jezik zabranio pokojni vođa Moamer Gadafi koji je uvijek bio sumnjičav prema ovom narodu za koji je čak rekao da će izumrijeti.

Veoma aktivni u narodnoj pobuni koja se pretvorila u oružani sukob protiv režima pukovnika Gadafija (od februara do oktobra), Berberi su sarađivali sa Arapima kako bi svrgnuli Gadafijev režim i sada žele da budu učesnici političkog i kulturnog života.

Bonus video: