Okampo: Suđenje Seifu Al-Islamu u Libiji je moguće

"Tužilac je (libijskim vlastima) predložio i treću mogućnost - pod uslovom da se sudije slože, Međunarodni krivični sud mogao bi da sudi Seifu al-Islamu u Libiji", izjavio je haški tužilac
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2011. 16:04h

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (MKS) Luis Moreno-Okampo izjavio je danas da bi taj sud mogao da u Libiji organizuje suđenje sinu bivšeg libijskog vođe Muamera Gadafija, Seifu al-Islamu.

"Tužilac je (libijskim vlastima) predložio i treću mogućnost - pod uslovom da se sudije slože, Međunarodni krivični sud mogao bi da sudi Seifu al-Islamu u Libiji", izjavio je haški tužilac.

Moreno-Okampo je to mišljenje iznio u izvještaju o svojoj posjeti Libiji gdje je boravio posljednja tri dana, a izvještaj je poslat sudijama MKS.

Okampo je podsjetio da Rimski statut, kojim je osnovan sud, predviđa da nacionalni sudovi imaju "primat" da sude osobama koje su optužene pred tim sudom.

Ako Libija želi da sudi Seifu al-Islamu, koji je uhapšen 19. novembra na jugu Libije, onda mora da podnese zahtjev u tom smislu Međunarodnom krivičnom sudu i ubijedi sudije da ima volju i da je sposobna da to i učini.

Međunarodni krivični sud je 27. jula izdao naloge za hapšenje Seif Al-Islama koji su optužen za zločine protiv čovječnosti u periodu tokom narodnog revolta od 15. februara i 23. oktobra.

Libijski Prelazni nacionalni savjet obavijestio je MKS u srijedu da Libija hoće i može da sudi Gadafijevom sinu, kao i da on neće biti izručen sudu u Hagu.

Saifu al-Islamu biće amputirani prsti

Saifu al-Islamu Gadafiju moraće biti amputirano više prstiju koji su zahvaćeni gangrenom, objavili su zapadni mediji, pozivajući se na ljekara koji je prije tri dana pregledao sina bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

"Rana je prekrivena gangrenoznim i mrtvim tkivom. Zbog toga je neophodna amputacija prstiju", izjavio je ukrajinski ljekar Andrej Muharovski.

Saif al-Islam Gadafi uhapšen je 19. novembra i trenutno se nalazi u gradu Zintan na sjeverozapadu Libije.

On je u NATO bombardovanju prije nekoliko sedmica izgubio dio palca i srednjeg prsta.

Prema riječima ljekara, amputacija mora biti izvršena u što kraćem roku. Međutim, revolucionari koji ga drže u zarobljeništvu strahuju da bi se Seif al Islam mogao ubiti ukoliko ga prebace u bolnicu.

Međunarodni krivični sud tereti Saifa al-Islama Gadafija za zločin protiv čovječnosti, a sumnja se da je aktivno učestvovao u suzbijanju ustanka protiv režima njegovog oca. Libijska prelazna vlada želi da mu bude suđeno u njegovoj zemlji i ne samo za nedavne događaje.

Međunarodni krivični sud ne može da izrekne smrtnu kaznu.

Bonus video: