Izmijenjen zakon o kretanju po Kubi

Taj zakon još se odnosi na one koji nisu bliski rođaci stanovnika Havane, a nije poznato na koji će način Kubanci dobijati dokumentaciju koja dokazuje da imaju rodbinu u prijestonici
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2011. 07:38h

Kubanske vlasti modifikovale su propis koji ograničava kretanje po toj zemlji, smanjivši birokratske prepreke za selidbu u Havanu državljana koji imaju rodbinu u prijestonici.

Supruge, djeca, roditelji, unuci i braća i sestre Kubanaca sa prebivalištem u Havani više neće morati da traže dozvolu za putovanje u Havanu, proizilazi iz dekreta objavljenog u vladinom listu Ofissal gazet (Official Gazette) koji prati nove zakone.

Novi propis ne odnosi se na putovanja u inostranstvo.

Cilj je bio da se izbjegne velika ekonomska migracija u Havanu, u kojoj se nalazi veliki dio kubanske industrije i turističkih centara

Taj zakon još se, po svemu sudeći, odnosi na one koji nisu bliski rođaci stanovnika Havane, a još nije poznato na koji će način Kubanci dobijati dokumentaciju koja dokazuje da imaju blisku rodbinu u prijestonici.

Propisi o kretanju u zemlji usvojeni su 1990-ih godina, kada je raspad Sovjetskog Saveza, najvećeg dobročinitelja i trgovinskog partnera Kube, doveo do teške ekonomske krize.

Cilj je bio da se izbjegne velika ekonomska migracija u Havanu, u kojoj se nalazi veliki dio kubanske industrije i turističkih centara.

"Iako uzroci i uslovi koji su u to vrijeme motivisali usvajanje propisa još postoje, savjetuje se izuzimanje iz birokratske procedure... određenih osoba iz drugih provincija koje žele da se stalno presele u Havanu", navodi se u novom propisu.

Kuba sprovodi ekonomske reforme u okviru kojih su procvjetali mali privatni biznisi, a vlada je dozvolila i slobodnu prodaju kuća i automobila.

Bonus video: