SAD, Britanija i Kanada uvode sankcije Iranu

Američki i britanski zvaničnici izjavili su danas da će SAD, Britanija i Kanada uvesti ekonomske sankcije Iranu, zbog sumnji agencije UN za atomsku energiju da Iran tajno radi na razvoju atomskog oružja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2011. 18:56h

Neimenovani američki zvaničnik saopštio je da će finansijske i energetske sankcije biti usmjerene prema iranskim kompanijama, elitnoj jedinici Revolucionara garda i iranskom petrohemijskom sektoru.

Sankcije će objaviti državna sekretarka Hilari Klinton, najvjerovatnije kasnije u toku današnjeg dana, izjavio je on.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn rekao je da će, zbog sumnji u vezi sa iranskim nuklearnim programom, London prekinuti finansijske veze sa iranskim bankama.

Najavljeno je da će britanske finansijske institucije prekinuti veze i transakcije s iranskim bankama, među kojima i Iranskom centralnom bankom, u 18.30 časova po lokalnom vremenu (16.00 po srednjoevropskom vremenu).

To će, prema Ozbornu, biti prvi put da Velika Britanija potpuno prekine odnose s cijelim bankarskim sektorom jedne zemlje.

Očekuje se i da će Kanada, zbog sumnji u vezi sa iranskim nuklearnim programom, objaviti sankcije prema toj zemlji.

Zapad na čelu sa SAD optužuje Iran da razvija nuklearni program u cilju pravljenja atomskog oružja, dok Iran tvrdi da taj program ima isključivo mirnodobske svrhe.

Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je ovog mjeseca izvještaj u kojem se nagovještava da Iran tajno radi na proizvodnji atomskog oružja.

Pojačana aktivnost u sumnjivoj bazi u Iranu

Satelitska prismotra je pokazala pojačanu aktivnost u iranskom postrojenju u kome, kako vjeruje međunarodna zajednica, Teheran tajno radi na proizvodnji nuklearnog naoružanja, saznaje agencija AP od neimenovanih zvaničnika.

Jedan od zvaničnika, koji se, kako navodi AP, pozvao na "obavještajnu službu njegove zemlje", rekao je da izgleda da Teheran želi da prikrije tragove "čisteći teren i uklanjajući dokaze nuklearnog istraživanja i razvoja".

Kolege tog zvaničnika iz druge dvije zemlje potvrdile su nalaze o pojačanoj aktivnosti, ali su dodali da nemaju razloge da vjeruju da su one u vezi sa prikrivanjem tragova.

Portparol Pentagona, kapetan Džon Kirbi rekao je da "ne vidi ništa što može te sumnje da učini opravdanima".

Ti navodi tiču se postrojenja u vojnoj bazi Parčin, jugozapadno od Teherana koje je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u svom izvještaju od 8. novembra opisala kao mjesto koje se koristi za testiranje nuklearnog oružja.

Pomenuti zvaničnici tri zemlje članice IAEA naveli su da su nedavni satelitski snimci tog mjesta pokazali pojačanu aktivnost, uključujući i veliki broj vozila koja dolaze i odlaze iz baze.

Jedan od zvaničnika rekao je da njegova zemlja aktivnosti, snimljene 4. i 5. novembra, vidi kao dokaz da Iran pokušava da "očisti" spornu oblast od tragova koji bi mogli da upute na proizvodnju naoružanja.

"Teretni kamioni, džipovi i kranovi su viđeni kako ulaze i izlaze... i neka oprema i opasni materijali su uklonjeni sa tog mjesta", piše u izvještaju koji je dostavljen agenciji AP.

IAEA je krajem prošle nedjelje obaviještena o sumnjivim aktivnostima u iranskom postrojenju, a jedan viši neimenovani diplomata blizak tom pitanju rekao je da agencija UN pomno prati sva sumnjiva postrojenja koja su pomenuta u njenom izvještaju.

IAEA je navela da nema zvaničan kometar.

Ambasador Irana u IAEA, Ali Ašgar Soltanijeh odbacio je pomenute navode kao "djetinjaste priče".

On je za AP rekao da nije čuo ni za kakve pojacčane aktivnosti u vojnoj bazi u Iranu, a tvrdnje o tome je nazvao "smiješnima".

Iran je vež pod sankcijama Savjeta bezbjednosti UN zbog sumnje da radi na proizvodnji nuklearnog naoružanja, a poslije posljednjeg izvještaja IAEA pojačan je međunarodni pritisak na tu zemlju.

Teheran, međutim, tvrdi da ne radi na proizvodnji atomskog oružja, već je njegov nuklearni program namijenjen proizvodnji struje. Iran, takođe, tvrdi da "neutvrđeni nuklearni arsenal" koji posjeduje Izrael predstavlja glavnu prijetnju miru na Bliskom istoku.

Iran je danas bojkotovao sastanak IAEA, kome su prisustvovali predstavnici Izraela i svih arapskih zemalja članica, a čiji cilj je bio da se prouče mogućnosti za čišćenje Bliskog istoka od nuklearnog naoružanja, kao što je to slučaj sa nekim drugim svjetskim regionima.

U vojnoj bazi Parčin vrše se istraživanja, razvoj i proizvodnja municije, raketa i eksploziva.

Stručnjaci IAEA dva puta su do sada posjetili Parčin, i to 2005, i tada im je dozvoljeno da izvrše inspekciju u nekoliko tamošnjih zgrada, u kojima nisu pronašli ništa sumnjivo.

Jedan bivši inspektor agencije UN, međutim, rekao je za AP da je Parčin ogroman i da je teško izvući zaključke samo na osnovu nekoliko zgrada koje su imali priliku da obiđu.

Bonus video: