Rusija šalje ratne brodove u sirijske vode

Ruska mornarica stiže u Siriju kao osiguranje da se protiv te zemlje neće pokrenuti nikakav međunarodni vojni angažman od strane zapadnih sila.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 12:17h

U trenutku velike napetosti u Siriji stiže vijest da Rusija upravo šalje vojne brodove u sirijske vode. Ruska mornarica stiže u Siriju kao osiguranje da se protiv te zemlje neće pokrenuti nikakav međunarodni vojni angažman od strane zapadnih sila.

Prema ruskim izvorima, Moskva je odlučila da spriječi svaki pokušaj NATO saveza da vojno interveniše u Siriju pod izgoorom "humanitarnog angažmana".

Rusija sukob u Siriji kategoriše kao građanski rat i jasno poručuje da je na sirijskom stanovništvu da riješi svoje unutrašnje političke konflikte.

Ruski premijer Vladimir Putin upozorio je zapad da ne planiraju nikakve "intervencije" koje bi ličile na libijski vojni angažman u kojem je NATO mjesecima bombardovao zemlju pod sloganom da time štiti civile.

Nemiri u Siriji traju još od marta ove godine, pobunjene snage žele da svrgnu vlast, ali aktuelni predsjednik Asad takođe ima snažnu podršku.

Zapadne sile okrivljuju Asadov režim za krvoproliće, dok sirijska vlada napominje da ratuje protiv naoružanih terorističkih grupa.

Snažniji angažman Rusije zakomplikovaće dodatno sukob u Siriji i sigurno će poremetiti planove zapadnih sila. Nije tajna da na zapadu brojni predstavnici već duže vrijeme urgiraju za što bržu vojnu intervenciju protiv Asada.

Izraelski dnevni list "Haaretz" navodi da vijest o intervenciji ruske mornarice dolazi samo dan nakon što je sirijska vlada pristala na neke od uslova arapske lige.

Ovaj list takođe navodi da su Rusija i Kina već i ranije stale u odbranu Sirije iskoristivši pravo veta na uvođenje UN-ove rezolucije koja je mogla da posluži kao povod za vojni angažman u toj zemlji.

Bonus video: