Kongres SAD razmatra uvođenje zakona protiv piraterije na internetu

Reporteri bez granica, "Human Right Watch" i mnogi drugi donošenje ovog zakona smatraju ozbiljnom prijetnjom slobodi informisanja i neometanom korištenju interneta
0 komentar(a)
Kongres SAD, Foto: Wtaq.com
Kongres SAD, Foto: Wtaq.com
Ažurirano: 19.11.2011. 16:16h

Nacrt zakona o spriječavanju onlajn piraterije (Stop online piracy act – SOPA) o kojem se ovih dana raspravlja u američkom Kongresu izazvao je buru reakcija, a među onima koji se protive ovom zakonu i nazivaju ga drakonskim i restriktivnim našli su se veliki igrači: "Google", "Facebook", "Yahoo", "Linkedin", "eBay" i mnogi drugi.

Zakonom su predviđene daleko veće kazne od sadašnjih za postavljanje piratskog sadržaja na internet, te lakše i brže zatvaranje sajtova s takvim sadržajem.

U "Googleu" smatraju da SOPA daje preveliku moć američkoj vladi, koja će moći bez većih procedura da zatvara internet-stranice i da se time uvodi cenzura internetskih pretraživača

SOPA je prije svega usmjerena na strane sajtove koji nisu u nadležnosti SAD, a koji među svojim ilegalnim sadržajem imaju bilo kakvo intelektualno djelo koje je napravila neka američka kompanija.

Ako zakon prođe, vlasnici intelektualnih djela moći će da podnesu zahtjev za zatvaranje nekih sajtova, ali će posljedice toga takođe osjetiti i druge strane (što se najprije odnosi na internetske pretraživače).

Iz kompanije "Google" je saopšteno da će SOPA dati preveliku moć američkoj vladi, koja će time moći bez većih problema i procedura (bez ikakvog pravnog postupka, bez saslušanja i bez znanja vlasnika) da zatvara internet-stranice, te da se rečenim zakonom uvodi cenzura internetskih pretraživača.

Osim toga, privatne kompanije moći će da tuže pružaoce internetskih usluga na čijim se domenima nalazi ilegalni sadržaj.

Pored ostalih internetskih divova, "Google" je dobio podršku i od raznih organizacija za ljudska prava, poput Reportera bez granica, "Human Right Watch" i mnogih drugih, koji donošenje ovog zakona smatraju ozbiljnom prijetnjom slobodi informisanja i neometanom korištenju interneta.

SOPA, ako bude usvojena, biće veliki udar na stvaralaštvo samostalnih umjetnika, a naročito amatera

Zakon pak podržava prilično moćna grupa raznih lobija, predvođenih jednom od najmoćnijih filmskih organizacija,"Motion Picture Association of America", koji imaju direktan interes za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Njihova podrška zakonu bila je očekivana s obzirom na to da se najčešće iz Holivuda mogu čuti zahtjevi slični onima koje predlaže SOPA.

Zakon je takođe podržala Američka privredna komora, koja je procijenila da američka filmska, muzička i izdavačka industrija godišnje zbog piraterije gube 135 milijardi dolara.

U Komori smatraju da tu nije riječ samo o gubitku novca, nego i radnih mjesta koja se gube zbog problema s ilegalnim sadržajem na internetu.

SOPA, ako bude usvojena, biće veliki udar na stvaralaštvo samostalnih umjetnika, a naročito amatera.

Preciznije, SOPA izvođačima omogućava da ubuduće mogu da naplate svaki ilegalni 'download' svoje pjesme, u čemu je sadašnji zakon prilično ograničavajući.

No, s druge strane, ilegalnim materijalom će se smatrati čak i amaterski remiksi pjesama na "Youtubeu", te 'mash-upovi' sa scenama iz različitih filmova.

U tom slučaju, kaznenu odgovornost neće snositi samo autor tog djela, već i stranica na kojoj se to djelo nalazi (u ovom slučaju bi to bio "Youtube").

Bonus video: