Stric pozvao Asada da ode sa vlasti, ali ne i da napusti državu

Rifat Asad je bivši vojni komandant, za koga mnogi vjeruju da je odgovoran za slamanje islamske pobune 1982. godine protiv Bašarovog oca
0 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.11.2011. 08:31h

Stric Bašara el Asada izjavio je da sirijski predsjednik mora što prije da ode s vlasti kako u zemlji ne bi izbio građanski rat.

Asadov stric Rifat Asad je u intervjuu francuskoj televiziji rekao da bi sirijskom predsjedniku trebalo dozvoliti da ostane u zemlje pošto nije odgovoran za nemire.

" On mora da ode, ali ne i da napusti zemlju. On nije odgovoran, ovde se radi o istorijskoj akumulaciji mnogih stvari i želio bih da ga ubijedim da podnese ostavku" kazao je Rifat Asad televiziji LCI.

Rifat Asad je bivši vojni komandant, za koga mnogi vjeruju da je odgovoran za slamanje islamske pobune 1982. godine protiv tadašnjeg predsjednika Hafeza el Asada, Bašarovog oca, kada je više hiljada ljudi poginulo.

Kako je prenijela agencija Rojters, Rifat se okrenuo protiv vlade 80-ih godina prošlog vijeka i sada živi u egzilu.

Početkom godine, njegov sin Ribal, koji živi u egzilu u Londonu, apelovao je na sirijskog predsjednika da pokuša da nađe zajednički jezik s protivnicima i izbjegne građanski rat.

U izjavi za radio Bi-Bi-Si, Ribal je kazao da sirijska vlada samo želi da se održi na vlasti i da ne želi dijalog.

Asad se suočava sa sve većom izolacijom u svijetu, nakon što je Arapska liga suspendovala Siriju i režimu u Damasku dala rok od tri dana da prekine nasilje, zaprijetivši mu ekonomskim sankcijama ukoliko to ne učini.

Vodeće zemlje Evropske unije i Arapske lige podnijeće Ujedinjenim nacijama rezoluciju u kojoj se osuđuje sirijski režim zbog nasilja protiv demonstranata koji traže demokratske promjene.

Tri zemlje Evropske unije - Velika Britanija, Francuska i Nemačka - zajedno sa nekoliko aparskih država pripremaju nacrt rezolucije u kojoj će biti oštro osuđeno nasilje režima u Damasku i ona će se idućeg utorka naći na dnevnom redu u Komitetu UN za ljudska prava.

" Postoji jaka podrška da se ide sa nacrtom rezolucije. Nekoliko arapskih zemalja je izrazilo spremnost da podrže taj dokument" potvrđeno je u nemačkoj misiji u Njujorku.

Riječ je, kako se saznaje, o Saudijskoj Arabiji, Jordanu, Kataru, Maroku i Kuvajtu.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u nasilnom gušenju antirežimskih demonstracija u Siriji, koje su počele sredinom marta, ubijeno je više od 3.500 ljudi.

Bonus video: