PONOVO GLAVNA VIJEST

Taksin se možda vrati u zemlju kao slobodan čovjek

Taksin (62) je osuđen za zloupotrebu položaja 2008. Pobjegao je prije nego što je Vrhovni sud objavio dvogodišnju kaznu zatvora
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 13:32h

Prvi put u posljednjih nekoliko nedjelja, politika je preuzela mjesto poplavama na naslovnim stranama tajlandske štampe nakon što su glasine o mogućnosti pomilovanja Taksina Šinavatre izazvale burne reakcije.

Protivnici bivšeg premijera su poručili da bi mogli izaći na ulice ako vlada koju predvodi njegova sestra Jingluk Šivnavatra pokuša da progura amnestiju koja bi mu omogućila da se iz egzila vrati kao slobodan čovjek.

Vlada je odbila da potvrdi da postoji takav plan, a sam Taksin je umanjio tu mogućnost u svojoj kući u Dubaiju, gdje je izabrao da živi, radije nego da se vrati i služi dvogodišnju kaznu zatvora za zloupotrebu položaja.

Taksin, kojeg je vojska zbacila 2006, i dalje je centralna figura šestogodišnje političke krize u državi. Sirotinja u gradovima i u ruralnim djelovima države ga obožava, dok ga srednja klasa u Bangkoku i rojalistički establišment preziru.

Narodni savez za demokratiju (PAD), čije su pristalice, tzv. „žute košulje“, podrile Taksinovu vladu masovnim uličnim protestima prije vojnog puča, saopštio je da bi ga amnestija potpuno oslobodila kazne.

„Rekli smo da ćemo organizovati proteste ako Taksin bude amnestiran,“ rekao je portparol Pantep Pongpuapan i dodao da će se rukovodstvo stranke vjerovatno sastati sljedeće nedjelje da odluči kakvu će akciju preduzeti.

Tajlandski mediji su prenijeli da su ministri razgovarali o opštoj amnestiji koja bi omogućila Taksinu da se vrati kući.

Vladini izvori su, kako je prenio dnevnik „Bangkok post”, izjavili da će amnestijom biti obuhvaćeni osuđenici stariji od 60 godina kojima je ostalo manje od tri godine kazne. Pomilovanje bi trebalo da bude objavljeno na rođendan kralja Bubibola Aduliadedža 5. decembra. Međutim, kritičari kažu da je dekret smišljen da ide u Taksinovu korist jer ne isključuje osobe osuđene za korupciju. Kraljevsko pomilovanje ranije nije obuhvatalo osuđene za korupciju ili prekršaje u vezi sa drogom.

Taksin (62) je osuđen za zloupotrebu položaja 2008. Pobjegao je prije nego što je Vrhovni sud objavio dvogodišnju kaznu zatvora.

„Osim prećutnog načina na koji je kabinet usvojio dekret o amnestiji, tajming je takođe krajnje neumjesan – vlada pomaže Taksinu u vrijeme kada su svi drugi zauzeti borbom protiv nevolja izazvanih ogromnim poplavama,“ piše „Bangkok post“ u jučerašnjem uvodniku.

U najgorim poplavama u posljednjih 50 godina stradalo je 567 ljudi od jula, a četvrtina zemlje je i dalje pod vodom.

Taksin je kasno u srijedu izjavio za Rojters u Dubaiju da je vlada razmatrala amnestiju koja se odobrava svake godine.

Na pitanje da li misli da će on biti uključen, odogovorio je: „Ne znam. Mislim da ne. Niko ne zna, jer je to bio povjerljiv sastanak. Sve je na njegovom visočanstvu (kralju).“